Back to top

Lesz-e korlátozás a kulturális rendezvényeken?

Publikálva: 2022, április 21 - 12:05
A járványügyi intézkedések szerdán bejelentett enyhítése lehetővé teszi, hogy a kulturális rendezvények, két év után, ismét korlátozások nélkül valósuljanak meg. Erről a Kulturális Minisztérium (MK) tájékoztatott az új járványügyi szabályokra reagálva, melyek szerint a tömegrendezvényeken már nem kötelező reszpirátort hordani.
Lesz-e korlátozás a kulturális rendezvényeken?

„A reszpirátor viselése már nem lesz kötelező, csak ajánlott, a vendéglátóipari egységek kül- és beltereiben, valamint a tömegrendezvényeken” – figyelmeztetett a tárca. Emlékeztettek: a vendéglátóipari egységekben és a tömegrendezvényeken amellett, hogy alap üzemmód van érvényben, a létszámkorlátozást és az üzemidő korlátozását is eltörölték.

A szervezők így szabad kezet kapnak, és a rendezvényeken a férőhelyek 100 százalékát kihasználhatják, korlátozó üzemmód nélkül. Tehát a nyári koncertek, fesztiválok és kulturális rendezvények úgy valósulhatnak meg, mint a pandémia előtti időszakban”

– jelentette be a minisztérium.

Az új szabályokról a kormányülés után tájékoztatott Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter. Csütörtöktől (április 21.) már csak a szociális otthonokban és a kórházakban lesz kötelező a reszpirátor használata. Ezentúl már akkor sem kötelező karanténba vonulni, ha pozitív teszttel rendelkező személlyel érintkeztünk. 

Az igazoltan fertőzött személyek számára nem változnak az előírások: öt napra kell karanténba vonulniuk, és további öt napig mindenhol reszpirátort kell viselniük.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeleteiben meghatározott új szabályok csütörtöktől (április 21.) lépnek érvénybe.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies