Back to top

Lengvarský: Két héten belül 3000 beteg szorulhat kórházi kezelésre

Publikálva: 2021, november 10 - 21:54
A rövid távú előrejelzések szerint két héten belül 3000 COVID-19-ben szenvedő beteg szorulhat kórházi kezelésre, közül 300 páciens gépi lélegeztetésre – mondta a kormányülés után Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt), és hozzátette, ha nem állítjuk meg a járvány terjedését, akkor több fertőzött, mint a második hullám kicsúcsosodásakor.
Lengvarský: Két héten belül 3000 beteg szorulhat kórházi kezelésre

A miniszter szerint ez az egészségügyi ellátás jelentős visszaeséséhez, sőt leállásához, valamint az ellátás elmaradása miatti halálesetekhez fog vezetni. Azt mondta, egyetért a szakértők véleményével, miszerint ha a fertőzöttek száma túllépi a második hullám csúcsát, az humanitárius válsághoz, de akár katasztrófához is vezethet. A miniszter tájékoztatása szerint a múlt héten 52 ezer fertőzöttet regisztráltak.

„Az elmúlt hét napban 2000 beteg került kórházba. 81 százalékuk, azaz 1600 ember nem volt beoltva” – mondta Lengvarský.

Jelenleg 2400 beteget kezelnek kórházban, közülük több mint 200-an szorulnak gépi lélegeztetésre. „Eperjes, Kassa és Zsolna megyében már most túlterheltek a kórházak a járvány második hullámához képest” - jegyezte meg a miniszter. Mentőautóval és mentőhelikopterrel is szállítják a kórházakba a betegeket.

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint hetente 200 ember hal bele a COVID-19-be. „Még mindig 700 ezer, 50 évnél idősebb személy nincs beoltva, ami nagyon sok, és ez végzetes következményekkel járhat” - jegyezte meg Lengvarský.

Hozzátette, hogy csak akkor vezetnek eredményre a járványügyi intézkedések, ha betartják őket, és ha az emberek beoltatják magukat. A miniszter azonban úgy látja, nem tartják be a COVID-automata alapján elrendelt intézkedéseket, ezért nem zárja ki, hogy további szigorításokra, és egyes területeken szükséghelyzetet kell bevezetni.

ma7/tasr

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus