Back to top

Lengvarský: Karácsonyig fog tartani a lockdown

Publikálva: 2021, november 26 - 11:41
A kormány szerdán jelentette be az országos lezárást mindenki, azaz az oltottak számára is. Akkor még csak két hétről beszéltek, de sejteni lehetett, hogy több lesz belőle. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a dennikn.sk portállal készült nagyinterjújában már azt mondja, a lockdown valószínűleg karácsonyig tart majd.
Lengvarský: Karácsonyig fog tartani a lockdown

Az interjúban Lengvarský azt állítja, a két hétre kihirdetett lezárást tíz nap múlva újragondolják majd, amiben ő személy szerint nem lát problémát. „A kormányülés kezdetén a koalíciós pártok nagy része, azt mondta a lockdown ideje pontosan meg lesz határozva három hétben.

A konzílium és én 90 napot javasoltunk, hogy meg tudjuk azt szükség esetén hosszabbítani parlamenti döntés nélkül is”

– fogalmazott a miniszter hozzáfűzve, ezt a többiek is megértették.

Az, hogy az intézkedéseket csak 14 napra hirdettük meg, lényegtelen, mert így szigoríthatjuk, vagy meghagyhatjuk az eredeti szinten, illetve lazíthatunk is rajtuk.

A lényeg, hogy a veszélyhelyzet 90 napra szóljon, három hónapunk van arra, hogy az intézkedéseket a helyzetnek megfelelően alakítsuk” – mondta hozzáfűzve, úgy véli, két hét után ugyanígy folytatódik majd a lezárás további két hétre, mindenki számára.

De a részletekről, arról például, hogy mindenkinek otthon kell-e majd ülnie karácsonykor, szerinte még korai beszélni.

Akár napi szintű tesztelések is várhatnak ránk a munkahelyeken

Mint mondta, az intézkedések aszerint módosulnak majd, hogy milyen lesz a betegség előfordulási gyakorisága, a pozitivitás százalékos aránya, s ami a legfontosabb, milyen lesz a kórházi helyzet. „Foglalkozni fogunk a kórházak leterheltségével, de a monoklonális antitestek beadásáról vagy más gyógyszer bevetéséről is szó van, amit szerdán hagyott jóvá a kormány.

Azt látjuk, hogy a monoklonális antitestek segítenek a 65 év felettieknek abban, hogy ne kerüljenek kórházba. Annak ellenére, hogy nincsenek beoltva, és a kockázati csoportba tartoznak, az antitestek után csak elenyésző százalékuk kerül kórházba”

– fűzte hozzá a miniszter. S hogy milyen szigorítások jöhetnek még, ha szükség lesz rá?

„Nagyon drasztikus lehetőségeink vannak – az iskolák bezárása, a járáshatárok elhagyásának megtiltása, ami elvileg most is érvényes, de ez abszolút utazási tilalom lenne, nagyon kevés kivétellel” – mondta a miniszter hozzáfűzve az iskolákban is szigorítani fogják a tesztelést, a jövő héttől pedig bevezetik a munkahelyi tesztelést, először csak hetente egyszer, de ez szükség esetén szigorodhat, tesztelések lehetnek akár minden nap munkába érkezéskor, vagy csak az oltottak és a betegségen átesettek mehetnek be  a munkahelyre.

Azok számára, akik nincsenek beoltva, valószínűleg szigorúbbak lesznek a szabályok”

– mondta a miniszter hozzáfűzve, a szabályok szigorításánál mérvadó a kórházi esetek száma lesz, de a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is, ami aránylag hosszabb ideje 250-260 körül mozog.

ma7.sk/dennikn.sk

Ezt már olvasta?

Cookies