Back to top

Lekerül a „Szeretlek, Dunaszerdahely” felirat?

Publikálva: 2016, február 12 - 09:13
A szeméttárolók körül uralkodó állapotok a városlakók mindennapos problémái közé tartoznak, miközben igazán észre sem vesszük, hogy csak együtt tudjuk őket megoldani. A téma kapcsán kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.
Lekerül a „Szeretlek, Dunaszerdahely” felirat?

„Egyik kiemelt célunk, hogy városunkat szebbé tegyük, olyan hellyé formáljuk, ahol nem csak az itt lakók érzik jól magukat, hanem az idelátogató turisták is látják, tiszta a környezet és jó a Csallóköz szívében élni. Ennek érdekében fontos, hogy a szeméttárolók körüli állapotok is rendezettek legyenek. Ezért indítottunk el a Tisztább Dunaszerdahelyért programot, amelynek a Szeretlek, Dunaszerdahely volt a szlogenje. Annak tudatában, hogy aki szereti a városát, az vigyáz rá, miközben nem fog szemetelni és a tárolókat is ugyanúgy rendben fogja tartani, akár az otthonát. A programban arra is kértük a lakosokat, hogy zárják ezeket a tárolókat. Valahol ez már korábban is működött, de ahol nem voltak ilyen ketrecek, ott kiépítésüket a városi költségvetésből finanszíroztuk, ahogyan a zárak megvásárlását is. Ezt követően kértük a lakóközösségeket, hogy figyeljenek rájuk, s amelyek rendezettek voltak, megkapták a szlogennel ellátott táblát.

Sajnos napjainkra oda jutottunk, hogy azokon a helyeken is, ahol korábban rendezett és zárva volt a ketrec, ma kellemetlen látvány fogadja a járókelőket, s nem az, amit a tábla sugall. Kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy így sok esetben a felirat nem fedi a valóságot. Ennek oka az lehet, hogy a lakosok közömbösek lettek a környezetük iránt, holott mindenki igényli a csinosítást, de inkább csak a szűkebb környezetében.

Éppen ezért felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy csak összefogás útján lehet szebb várost teremteni. Ahol együtt gondolkodnak a lakosok, ott találnak megoldást a zárásra, akár mágneskártyával vagy más módon, amely beruházást igényel, de mindez csak akkor működhet, ha mindenki egy irányba evez. Máskülönben csak a guberálók „munkájának” eredményét láthatjuk majd továbbra is. Általános megoldás nincs, sok függ a társasházi közös képviselőkbe vetett bizalomtól is. Ahol a kölcsönös összefogás a jellemző, ott jól működnek a dolgok – s nem csak a szemétkérdésben.”

Ezt már olvasta?