Back to top

Lekerül a „Szeretlek, Dunaszerdahely” felirat?

Publikálva: 2016, február 12 - 09:13
A szeméttárolók körül uralkodó állapotok a városlakók mindennapos problémái közé tartoznak, miközben igazán észre sem vesszük, hogy csak együtt tudjuk őket megoldani. A téma kapcsán kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.

„Egyik kiemelt célunk, hogy városunkat szebbé tegyük, olyan hellyé formáljuk, ahol nem csak az itt lakók érzik jól magukat, hanem az idelátogató turisták is látják, tiszta a környezet és jó a Csallóköz szívében élni. Ennek érdekében fontos, hogy a szeméttárolók körüli állapotok is rendezettek legyenek. Ezért indítottunk el a Tisztább Dunaszerdahelyért programot, amelynek a Szeretlek, Dunaszerdahely volt a szlogenje. Annak tudatában, hogy aki szereti a városát, az vigyáz rá, miközben nem fog szemetelni és a tárolókat is ugyanúgy rendben fogja tartani, akár az otthonát. A programban arra is kértük a lakosokat, hogy zárják ezeket a tárolókat. Valahol ez már korábban is működött, de ahol nem voltak ilyen ketrecek, ott kiépítésüket a városi költségvetésből finanszíroztuk, ahogyan a zárak megvásárlását is. Ezt követően kértük a lakóközösségeket, hogy figyeljenek rájuk, s amelyek rendezettek voltak, megkapták a szlogennel ellátott táblát.

Sajnos napjainkra oda jutottunk, hogy azokon a helyeken is, ahol korábban rendezett és zárva volt a ketrec, ma kellemetlen látvány fogadja a járókelőket, s nem az, amit a tábla sugall. Kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy így sok esetben a felirat nem fedi a valóságot. Ennek oka az lehet, hogy a lakosok közömbösek lettek a környezetük iránt, holott mindenki igényli a csinosítást, de inkább csak a szűkebb környezetében.

Éppen ezért felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy csak összefogás útján lehet szebb várost teremteni. Ahol együtt gondolkodnak a lakosok, ott találnak megoldást a zárásra, akár mágneskártyával vagy más módon, amely beruházást igényel, de mindez csak akkor működhet, ha mindenki egy irányba evez. Máskülönben csak a guberálók „munkájának” eredményét láthatjuk majd továbbra is. Általános megoldás nincs, sok függ a társasházi közös képviselőkbe vetett bizalomtól is. Ahol a kölcsönös összefogás a jellemző, ott jól működnek a dolgok – s nem csak a szemétkérdésben.”

Ezt már olvasta?

Cookies