Back to top

Lehet-e az irodalmat népszerűsíteni?

Publikálva: 2023, november 1 - 12:04
Hogyan lehet az irodalmat népszerűsíteni? Erre e kérdésre keresték a választ azon a szimpóziumon, amelyet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) szervezett a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületével, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában október 31-én.
Lehet-e az irodalmat népszerűsíteni?

A programot Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke nyitotta meg, aki felvezetőjében elmondta, őt magát is számos megkeresés éri, miképp is lehetne az irodalmat, azon belül is a kortárs irodalmat népszerűsíteni egyrészt az iskolákban, másrészt nagyobb olvasóközönséget bevonva a könyvtárakban is. 

Egy pozitív példán keresztül mutatta meg, hogy lehetséges mindez – Szerbiában például az oktatási tárca már néhány esztendeje olyan utalványokat ad a diákoknak, amelyet azok a könyvheti vásáron tudna értékesíteni. Így lényegében arra ösztönzik az iskolákat, a pedagógusokat, de a tanulókat is, hogy egyrészt felkeressék, látogassák a könyvheti rendezvénysorozatot Belgrádban, másrészt felpezsdíti maga a kezdeményezés is a könyvpiacot, amely pozitívan reagált az állami segítségre.

Ezt követően szakmai előadásokat hallgathattak meg a megjelent érdeklődők, elsőként Szalai Zsolt költő, kritikus, az Ambroozia folyóirat szerkesztője az Irodalomnépszerűsítés és tehetséggondozás – Ambroozia Alkotópontok Győrben címmel, majd Kocskovics Reczai Lilla marketing referens, a Szinnyei József Könyvtár munkatársa adott elő, SZIKK – betegesen szeretjük a könyveket. A komáromi Szinnyei József Könyvtár Szinnyei Könyvklubjának élete címmel.

Katona Nikolasz költő, a komáromi Selye János egyetem doktorandusza ezt követően az innovativ, dramatikus módszerek felhasználásával rendezett irodalomtanításról szólt, míg Lacza Ilona, a Csallóközi Könyvtár igazgatója pedig a könyvtárul újdonságait mutatta be.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies