Back to top

A legkisebb univerzum

Publikálva: 2022, október 25 - 07:00
A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozata Mikrokozmosz címmel rendezett kiállítást október 21-én.
A legkisebb univerzum

Az érdeklődőket Iván Péter galériaigazgató fogadta a hagyományosnak mondható kiállításon – ugyanis a MAOE már kilencedik alkalommal szervezett bemutatót Dunaszerdahelyen. 

A Mikrokozmosz ábrázolása már a középkorban kialakult, akkoriban a Teremtőt helyezték a középpontba, fogalmazott a tárlatot megnyitó Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, hozzátéve,

„ha ma a mikrokozmoszról beszélünk, akkor a makrokozmoszról is beszélünk. (...) A mikrokozmosz a legkisebb világ – a legkisebb univerzum (...) Ahogy nézik a kiállítást, ne csak nézzék, hanem értelmezzék is a képeket, mert kinyílik egy kapu, ahol találkozhatnak a művésszel”.

A kiállítás kurátora Sárkány Győző grafikus, érdemes művész, a HUNGART elnöke, a MAOE alelnöke volt, míg a kiállítást Nátyi Róbert rendezte.

Kiállító művészek: Aknay János, Ázbej Kristóf, Baksai József, Baky Péter, Bereznai Péter, Budaházi Tibor, Dréher János, F. Farkas Tamás, Fürjesi Csaba, Kalmár János, Kovács Johanna, Kovács Péter Balázs - KPB, Lipcsey György, Luzsicza Árpád, Olajos György, Ördög Noémi (Naomi Devil), Párkányi Raab Péter, Pataki Tibor, Péter Ágnes, Pirk László, Pistyur Imre, Rényi Krisztina, Részegh Botond, Sárkány Győző, Serényi H. Zsigmond, Székács Zoltán, Tuzson-Berczeli Péter, Varga Patrícia Minerva, Varga-Amár László, Verebics Katalin, Wezelits András, Wrobel Péter, Zöld Anikó.

A tárlatnyitón a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákjai is felléptek.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies