Back to top

Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be majd szeptemberben a választó

Publikálva: 2023, augusztus 3 - 10:09
Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be a választó a szeptemberi választáson, ugyanakkor egyáltalán nem kell karikáznia, a pártra adott szavazata akkor is érvényes – tájékoztatott a belügyminisztérium.
Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be majd szeptemberben a választó

A szavazó a személyi igazolványával igazolja magát, ezután a választási bizottság átadja neki a szavazólapokat, valamint egy borítékot. A szavazólapot a szavazófülkében kell a borítékba tenni.

A szavazó egy párt listáját teheti a borítékba, azon maximum négy jelölt sorszámát karikázhatja be. Ha többet karikáz, a pártra adott szavazata akkor is érvényes, csupán a jelöltekre adott preferenciaszavazatai nem számítanak.

Végül a borítékot az urnába kell dobnia. Ha a választó a kitöltésnél elrontja a szavazólapot, az összeset visszaadja a választási bizottságnak, és újakat kap. A szavazást követően a felesleges szavazólapokat az erre a célra szánt, lepecsételt dobozba kell dobni.

Aki szavazólapot visz ki a választóhelyiségből, szabálysértést követ el, és 33 eurós bírság megfizetésére kötelezhetik. A parlamenti választás szeptember 30-án, szombaton lesz.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies