Back to top

A „legek vására” volt az idei

Publikálva: 2022, szeptember 29 - 09:18
Mögöttünk a 40. Csallóközi Vásár, ami több tekintetben is szintet lépett a korábbi vásárokhoz képest. Elég csak a vásárba látogatók visszajelzéseire tekinteni, ami rendkívül pozitív volt, de maga az új Vásártér is kiállta a próbát, és jelesre vizsgázott. Hájos Zoltán polgármestert kérdeztük.
A „legek vására” volt az idei

„Azt mondhatom, hogy a »legek vására« volt a 40. Csallóközi Vásár, hiszen elsősorban a legszervezettebb vásár volt az eddigi vásárok sorában, ha az árusok, ha a fellépők szempontjait nézzük. És persze a koncertekre kíváncsiak részéről is, hiszen precízen és pontosan kezdődtek az egyes programok – ebből a szempontból nagyon jó volt a szervezés.

De a tisztaság tekintetében is jó a mérleg. Azt hiszem, hogy a Municipal városi közterület fenntartó vállalat munkatársai is komolyan vették a feladatukat, és a lehetőségekhez mérten maximálisan odafigyeltek a tisztaságra.

Az idei Csallóközi Vásár volt a leglátogatottabb vásárunk, naponta 5000–7000 ember fordult meg a forgatagban, illetve a koncerteken, ráadásul cserélődött sokszor a koncertek közönsége is.

A legkevésbé zsúfolt vásárt tudhatjuk magunk mögött, elég csak visszagondolni, hogy a korábbi ősgyeppel fedett területen a sátrak és sátoros utcák milyen szűkek voltak, és több helyütt alakultak ki akkoriban torlódások. Az idei szellős, átlátható volt, könnyen lehetett tájékozódni. A vásáron résztvevőktől, szinte kivétel nélkül csak elismerő szavakat hallottam.

Ez a vásárunk volt így a leglátványosabb is, főleg az esti órákban, amikor kigyúltak a fények és egy egészen más atmoszférájú vásárba csöppenhetett a látogató.

És ugyanez mondható el a koncertekről, a programkínálatról, ami igazán bőséges és mindenki számára tartogatott kellemes pillanatokat. Idén volt emellett talán a legjobb a hangosítás is a koncerteken. Azt hiszem, ezzel elértük bármilyen nagy zenei fesztivál színpadtechnikájának és hangtechnikájának a színvonalát.

A látvány tekintetében is a legjobbra sikeredett, három óriási ledfalunk működött, így akik messzebbről nézték a fellépőket, azok is jól követhették, mi történik a színpadon.

Ami az árusokat illeti. Összesen 62 étel- és italárus, vendéglátó szolgálta ki a vásári közönségét, illetve 268 egyéb árus volt jelen a vásárban. Azt hiszem, aki kint volt a vásárban, mind az áruk bőségét és változatosságát is pozitívan értékelheti, hiszen például a ruháknál akár méret, szín tekintetében is lehetett keresgélni, illetve az árak tekintetében is volt valamilyen szintű verseny.

Ami az árakat illeti, hiszen mindenki tapasztalta, milyen magas volt egy-egy árucikk, termék ára, az önkormányzat részéről azt tudom elmondani, hogy 2019-es helydíjakon lett értékesítve a vásár, tehát semmiképpen se mondhatja azt bárki, hogy az önkormányzat megemelt helydíj árai tükröződött volna az árakban. Még egyszer: a 2019-es árakon voltak a helydíjak kiszámlázva és beszedve. Ugyanakkor láttuk, az árak eléggé el voltak szállva, bár tudjuk, hogy az üzletekben is már jócskán máshol járnak az árak, mint azelőtt.

S ha már a bevételről beszéltünk: az önkormányzat 98 000 eurós bevételt könyvelhetett el a helydíjakból. Az előző időszakokban általában kiegyenlített szokott lenni a vásár költségvetése, vagyis nagyjából az a bevétel, amit az árusok befizetnek, ugyanaz megy vissza a kultúrprogramokra és a szervezéssel kapcsolatos kiadásokra. Azonban az idei egy jubiláló vásár volt – a kiadásunk most 170 000 eurós volt, amibe beletartozott a helyszín, illetve az árusok helyének a biztosítása, a fellépők tiszteletdíja, benne volt a színpad-, és a hangtechnika, de a tisztaság fenntartása és a hulladék kezelése is. Csak információként: a négy vásári nap alatt összesen kb. 27 tonna hulladék keletkezett. Ezek is bizonyítják, hogy nem csupán bevétellel, de bizony kiadásokkal is jártak a programok, események.

Összességében azt tudom mondani, egy sikeres vásáron vagyunk túl, és mindenkinek meg szeretném köszönni ezt a sikert, aki valamilyen módon részt vett a szervezésben és rendezésben.

Nem csak jómagam, de a többség szerint is bevált az új vásártér, és persze tudunk majd mit javítani, láttuk a hiányosságokat, de ez is egy folyamat: azokat igyekszünk a következő vásárra kijavítani, kiküszöbölni. Magyarán tudjuk, mire kell odafigyelni, mit kell másképp csinálni, hogy még zökkenőmentesebb legyen a 41., és a majd utána következő vásárok sora.”

Ezt már olvasta?

Cookies