Back to top

Lakossági fórum a sikabonyi temetőről

Publikálva: 2016, november 25 - 16:39
Elkezdődött a régi sikabonyi temető kitisztítása – a megkezdett munkálatokról és a további teendőkről lakossági fórumon tájékoztatták a városrész lakosait.

Puha György és Molnár Zoltán sikabonyi képviselők vezették azt a fórumot, amelyet a régi sikabonyi temetőben zajló munkálatok miatt hívott össze november 23-án a Sikabony Polgári Társulás és a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet. 

Simon Ferenc, a Sikabony Polgári Társulás elnöke szerint azért is volt fontos egybehívni a fórumot, hogy megfelelően és hitelesen legyenek tájékoztatva a sikabonyiak a történésekről, ne pedig a közösségi hálón terjedő szóbeszédekből.

A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal műszaki osztályától Szabó Dezső tájékoztatta a megjelenteket. Mint elmondta, a régi temetőt a város ismét meg szeretné nyitni, s mint temetőt újra használatba venni. Vagyis ugyanazt a célt szolgálná a sírkert, mint az eddigi évszázadok során mindig is. Eloszlatta azokat az aggodalmakat, miszerint a temető területén parkoló vagy más egyéb létesülne: ugyanis a régi temető teljes területét temetkezési célokra kívánják majd hasznosítani, vagyis ott semmilyen beépítés nem lesz. Egyedüli ilyen a jövőre odatervezett járda kiépítése. A jelenlegi temetővel pedig, amelyben a Mindenszentek-templom, illetve a halottasház is áll, a katonai temetőn keresztülvezető járda fogja összekötni a régi/új temetőt.

Mint Szabó Dezső elmondta, a munka azért is most kezdődött, hogy még a tél beállta előtt ki lehessen tisztítani a területet. Hozzátette: lassan kell haladniuk, hogy ne sérülhessen meg semmilyen régi síremlék. Idén csak a tereprendezés valósul meg, ami egészen év végéig tart majd, s a további munkálatokat tavasszal tervezik folytatni.

A jelen lévő képviselőkkel egyetemben megerősítette, hogy a megmaradt síremlékeket megőrzik majd egy arra kijelölt területén a temetőnek. Egyedül az 1848-as honvédtiszt, Sikabonyi Gállfy Ignácz síremlékét, és a körülötte elhelyezkedő néhány családi sírt (ezek ugyanis Dunaszerdahely legöregebb síremlékei is egyben) kívánják a helyén, körülkerítve is megőrizni, kialakítva így egy 1848-as emlékhelyet a temetőben.

Nagy Attila helytörténész röviden ismertette az 1848-as honvédtiszt sírjával kapcsolatos tényeket, majd Karaffa Attila városi képviselő, a kulturális bizottság elnöke emlékeztette a résztvevőket, hogy a képviselőtestület idén utcát is elnevezett sikabonyban jeles elődjükről, Gálffy Ignácról.

Molnár Zoltán képviselő a sikabonyi focipálya jövőbeli terveit vázolta fel, de a lakossági fórumon szó volt még többen között a járdák javításáról, a temető körüli terület rendezéséről, illetve egy zajfogó fal felépítéséről is, amely a jelenlegi temetőt védené.

 

Ezt már olvasta?

Cookies