Back to top

Lakossági fórum kevés szülővel a konyhák jövőjéről

Publikálva: 2017, január 24 - 21:11
Az Üzleti és Tájékoztatási központ nagytermében kedden este lakossági fórumot tartottak, amelynek témája az iskolai és óvodai étkeztetés volt.

A fórumra vártnál jóval kevesebb szülő érkezett, összesen 13-an voltak, akiket a találkozó elején Hájos Zoltán polgármester tájékoztatott arról, milyen okok miatt van szükség a városi fenntartású óvodai és iskolakonyhák modernizációjára.

Emlékeztetett, tavaly október 18-án képviselő-testület rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy városi képviselőkből alakítanak ki egy bizottságot, amely megvizsgálja az egyes étkezdék aktuális állapotát. A bizottság elnöke Horváth Zoltán alpolgármester lett, aki a fórumon beszámolt a Hradec Královén tett szakmai látogatásról, amely során megfigyelhették, hogyan működik a cseh városban a néhány központi konyhával és a további intézményekben ebédkiadókkal az étkeztetés. Ezen a tavalyi látogatáson több városi képviselő is részt vett, akik közül a helyszínen lévők megerősítették, valóban professszionális módon zajlik az ételkiosztás, a szülőknek nem kell tartaniuk attól, hogy az étel kihűlik, s a legmodernebb eszközök segítségével biztosítanak minden konyhai feladatot. Ilyen módon pedig a nyugdíjasoknak is ebédet tudnak biztosítani, ami városunkban is elképzelhető lenne.

Dunaszerdahelyen is megtörtént az 5 iskola- és 9 óvodakonyha állapotfelmérése, a passzportizációt végző cég egyik tulajdonosa maga  vázolta ennek eredményét és a lakosok kérdésére is válaszolt. Ebből megtudhatták, a legtöbb intézmény még a nyitásakor, vagyis több évtizeddel ezelőtt beszerzett gépekkel dolgozik, csak néhány iskolában történt fejlesztés azóta. Ugyanakkor az átfogó modernizációra volna szükség, már csak az a kérdés, s erről a városnak kell döntenie, hogy a 3-4 "központi" konyhás és további ebédkiadós megoldást választják, amikor is az egyes óvodák továbbra is helyben készülne a tízórai és az uzsonna, csak az ebéd érkezne a központi konyháról, vagy esetleg mind a 14 konyhát felújítják. Egyúttal a kérdések kapcsán szétbontotta, milyen garanciát biztosítanak a gyártók a konyhai gépekre, s milyen tételekkel kell számolni az átalakítás során. A különbség a két megoldás között több százezer euró, de ennél is erősebb indok a 3-4 konyhás megoldás mellett, ahogy azt többek közt Sebök Pál képviselő is hangsúlyozta, hogy ezeket a konyhákat aztán majd megfelelő szinten is tartani kellene, amely kevesebb mellett jóval gazdaságosabb és egyszerűbb.

Hájos Zoltán polgármester a fórum egésze alatt hangsúlyozta, a városvezetés figyel a lakosság véleményére, ez alapján szeretne dönteni, így amennyiben elvetik a fejlesztést, ők azt nem hajtják végre. A szülők a fejlesztés mellett foglaltak állást, de ők a 14 intézményi konyhát egyenként kívánták volna átalakítani, bár a fórum végére úgy tűnt, egy hajszálnyit az érvek hatására sikerült közelíteni az álláspontokat, s megérteni a kérdéseket. A polgármester egyébként jelezte, a változások nem jelentenének elbocsátásokat, csak legfeljebb 5 százalékos munkaerőváltozás történne, amely a nyugdíjaskorú konyhai alkalmazottakat érintené.

A fórumon természetesen több kérdés is felvetődött. Ezek közül a legtöbbször felmerülő az volt a szülők részéről, hogy vajon miért ilyen magas, 3 millió körüli mindkét varriáns megvalósítása. Ennek kapcsán Hájos Zoltán hangsúlyozta, a közbeszerzés során biztosan tovább csökkenhet az összeg. A szülők kérték, hogy más szakmai vélemény is készüljön a felújításokról, ezzel kapcsolatban abban egyeztek meg a felek, a város kikéri más társaságok véleményét a 80 oldalas szakmai anyagról is, így is törekedve a többszempontúságra.

A Vidékfejlesztési Szakközépiskolában egyébként 900 ezer euróba került a felújítás, ez megyei fenntartású intézmény. A városiakban tervezett átalakítás a 3 központi konyhás megoldás mellett azt jelentené, hogy két iskolakonyha és egy óvodakonyha lenne, a többi kiadóként működne, összesen naponta 2800 ebédet készítenének. Ezen variáns képviselői támogatása esetén egy központi óvodai valamint egy iskolai konyhát is modernizálni lehetne még az idén,  valamint kialakíthatnának hét kiadót az ovikban és egyet egy iskolában. A jövő évben korszerűsítenék a harmadik központi iskolakonyhát, amely kettő másik iskolát szolgálhatna ki.

A polgármester az ebédek lemondásával kapcsolatban is kapott szülői kérdést. Az új rendszerben telefonon előző nap délután négy óráig lehetne majd lemondani a másnapi ebédet, interneten pedig éjfélig.

Ezt már olvasta?

Cookies