Back to top

A lakosság magas átoltottsága a dunaszerdahelyi kórház Covid-osztályán is érezteti pozitív hatását

Publikálva: 2021, november 5 - 06:54
Bock Sylvia, a kórház igazgatónője arról tájékoztatott, hogy minden hétköznap reggel 8.00-tól délután 13.00 óráig regisztrációval és anélkül is oltják az embereket, a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjával is.
A lakosság magas átoltottsága a dunaszerdahelyi kórház Covid-osztályán is érezteti pozitív hatását

„Napi 240 embert tudunk beoltani, köztük gyermekeket is. A legtöbben, nagyjából 100-an a harmadik oltás miatt keresik fel az oltóközpontunkat, de minden nap vagy két tucatnyi első és második adag oltást is beadnak munkatársaink, akik falvakba is kijárnak oltani.

Aki regisztráció nélkül érkezik, de már jogosult a harmadik adag oltásra, annál kell lennie egy igazolásnak, például a Covid-passnak, arról, hogy már eltelt a hat hónap a második vakcina beadása óta. Járásunkban az 50 feletti lakosság átoltottsága már meghaladta a 75 százalékot, vagyis az érvényes Covid-automata szerint pirosnál rosszabb besorolásba már nem kerülhet”

– tudjuk meg tőle.

S hogy mutatkozik meg a járás lakosságának magas oltottsága a Covid-osztályon? A kórház igazgatója szerint a többi kórházzal összehasonlítva a dunaszerdahelyi nagyon jól áll. Jelenleg 9 koronavírusos betegük van, közülük egy szorul mesterséges lélegeztetésre. Megfigyelték azt is, hogy igazán rossz állapotban viszonylag kevesen kerülnek a Covid-osztályra, minden bizonnyal ez is a magas oltottság kedvező hozadéka.

Akik az utóbbi hetekben lélegeztetőgépre kerültek, azok mind oltatlanok voltak. Természetesen figyeljük a járvány alakulását, az adatokat és az előrejelzéseket, a járvány valószínűleg fokozatosan délre húzódik. Óvatos optimizmussal tekintünk a jövőbe, hiszen a második hullám idején is, decemberben és januárban még viszonylag stabil volt a helyzet kórházunkban, aztán februárban jött a feketeleves, elárasztottak bennünket a betegek.

Mi is az érvényes előírások szerint járunk el, vagyis, ha a Covid-osztályunk 80 százalékra megtelik, akkor ki kell alakítanunk a másik osztályt, ha rosszabbodna a helyzet, még akár egy harmadikat is. A maximális kapacitásunk 80 ágy, és egyszerre 3 mesterségesen lélegeztetett beteget tudunk ellátni.

Örömmel mondhatom, hogy egyelőre rendes üzemmódban működik a kórház, végezzük a tervezett műtéteket, köztük az ortopédiaiakat is, amelyekre sokszor távolabbról is érkeznek páciensek. A hozzánk érkező betegek egyelőre minden ellátást megkapnak”

– teszi hozzá Bock Sylvia.

A kórház arra is felkészült, és már volt is rá példa, hogy más régióból fogadjon súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget. Működik egy központi információs rendszer, applikáció, ahol naprakészen látni, hogy hol szabadul fel egy-egy lélegeztetőgépes intenzív ágy, hogy a legsúlyosabb betegeket minél előbb oda szállíthassák.

Végzetül még egy jó hír. A dunaszerdahelyi kórház, tanulva a második járványhullám tapasztalataiból, az országban az elsők közt november 5-én megnyitja multidiszciplináris intenzív ellátást nyújtó osztályát, amelynek főorvosa Laczkó Balázs lesz, aki a második hullám idején az első vonalban harcolt a covidos betegek életéért. Az új osztály részét képezi két ún. izolációs boksz, ami lehetővé teszi lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek ellátását is.

ma7.sk/ B.Vida Júlia

Ezt már olvasta?

Cookies