Back to top

Kultúrával az iskoláért – ezúttal az Életrevalókkal

Publikálva: 2018, május 8 - 15:55
A Vámbéry Ármin Alapiskola Szülői Szövetsége, az intézmény igazgatóságával karöltve mindig újabb és újabb kulturális programokat szervez az alapiskola szülői közössége, illetve Dunaszerdahely, valamint a régió lakosai számára. Ezúttal egy rendhagyó színházi előadás kerül a középpontba.
Kultúrával az iskoláért – ezúttal az Életrevalókkal

„Két évvel ezelőtt a szülői szövetség és az iskola azzal az ötlettel állt elő, hogy az iskola pezsgő kulturális életébe próbáljuk meg még inkább bevonni a szülőket, valamint a szélesebb közönséget is” – fogalmazott dr. Horváth Zoltán alpolgármester, a szülői szövetség elnöke.

Az ötlet termékeny táptalajra hullott, megvalósult, és sikerének mutatója, hogy a programokból befolyt összegeket visszaforgatták az intézménybe – így például többek között az interaktív segédeszközöket tudták bővíteni, illetve a gyerekek számára olyan minőségi kulturális programokat vittek a Vámbéry Alapiskolába, amelyek elősegítették a gyerekek belső látásmódjának a fejlődését.

Ennek a programnak a keretén belül szerveződött ekképp tavaly a győri balett előadása, lépett fel az iskolában a Gál Tamás nevével fémjelzett Csavar színház, illetve Korpás Éva énekes. Emellett segédeszközökre is jutott így többek között a szülői bál árveréséből befolyt összegből, valamint a bál konyakkóstolójának a bevételéből is.

Most június 8-án a Játékszín lép majd fel a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, az Életrevalók igaz meséjével.

„Az Életrevalóknak rengeteg olyan társadalmi üzenete van, ami, mondjuk így, »nagyon elfér« a ma emberének elméjébe. Nem csak a gyerekekébe, hanem a felnőttekébe. Szól a handikeppel élők mindennapjairól – közelebb hozva így az egészségkárosodással élők életét azokhoz, akik ezt csak távolról látják, figyelik. De fontos üzenete az előítéletek leküzdése, és az elfogadás is” – jelezte Horváth Zoltán.

A június 8-án 15 és 19 órakor is színpadra kerülő darabra jegyeket már most lehet elővételben vásárolni a Vámbéry Ármin Alapiskolában, illetve a társszervező Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Mint közismert, az Életrevalók film megható története megtörtént eseményt dolgoz föl. A különös pár – az élete delén járó mozgássérült arisztokrata és a külvárosi szegény negyedből való fiatalember őszinte barátságáról… Ahol a bőrszín nem számít…

Amikor a nagy múltú Pommery Pezsgőgyár ügyvezető igazgatója, Philippe Pozzo di Borgo 42 évesen, 1993-ban egy siklóernyős balesetben nyaktól lefelé megbénult, ettől fogva szembe kellett néznie a kirekesztettség és a tehetetlenség érzéseivel.

Hasonlóan a bevándorló Abdelhez, akit viszont származása, szociális helyzete miatt vetett ki a társadalom magából. Philippe talán éppen ezért választja őt a sok-sok jelentkező közül ápolójának, vagy ahogy később nevezi: ördögi őrizőjének.

Fölfedezi a látszólag ellentétes helyzetük közti hasonlóságot. És éppen ezért lehet tanulságos nálunk is ez a történet, ahol napjainkban egyre erősebb a társadalom szétszakadása, a szegények és gazdagok közti ellentét…

Ezt már olvasta?