Back to top

A kultúrában tevékenykedő civil szervezetek március 30-ig kérhetnek támogatást

Publikálva: 2021, március 2 - 06:57
A kultúra területén tevékenykedő polgári társulások, nonprofit szervezetek és alapítványok március 30-ig folyamodhatnak pénzügyi támogatásért a koronavírus-járványból adódó veszteségeik ellensúlyozására. Ezzel kapcsolatban Natália Milanová (OĽANO), a kulturális tárca vezetője adott részletes tájékoztatást.
A kultúrában tevékenykedő civil szervezetek március 30-ig kérhetnek támogatást

Mint kifejtette, a támogatást azoknak a nonprofit szervezeteknek szánják, melyek a kulturális-kreatív tevékenységükből származó bevételeik terén legkevesebb 30 százalékos évközi csökkenést mutattak ki. „A minisztérium támogatása fedezi az éves működési költségek 20 százalékát és a kulturális tevékenységből származó bevételek járvány miatt keletkezett évközi különbségének 80 százalékát“ – pontosította Milanová.

A Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, Matúš Bieščad hozzátette, hogy a támogatás összege 2000-től 50 ezer euróig terjedhet. „A tárca honlapján elérhető egy számológép, mely a kérelmezők által megadott adatok alapján automatikusan megadja a megítélhető támogatás összegét“ – tudatta.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mindez ötvözhető azokkal a további támogatási formákkal is, melyeket a munkaügyi minisztérium kínál Prvá pomoc és Prvá pomoc plus néven, vagy a gazdasági tárca bérleti díj térítésére vonatkozó felhívásával.
A minisztérium a támogatási rendszert a kultúra terén tevékenykedő nonprofit szektor képviselőivel együttműködve dolgozta ki.

„A támogatás összegéről nem egy bizottsági tag szubjektív véleménye alapján születik döntés, hanem a számadatok szerint. Ez objektív és világosan átlátható támogatás, mely segít átvészelni a jelenlegi nehéz időszakot, megvalósítani a terveinket, finanszírozni a megkezdett projekteket a legközelebbi félévre, évre szólóan“ – mondta Zuzana Mišáková a Trencséni Városi Színház képviseletében.

A minisztérium további támogatásokat is kilátásba helyezett, ezúttal a kreatív iparban dolgozó fizikai személyek és a szabadfoglalkozású művészek számára.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies