Back to top

A kultúra képviselői nyílt levélben fordultak a kormányfőhöz

Publikálva: 2022, január 10 - 15:07
A kultúra képviselői a járványügyi intézkedések átértékelését kérik, s ennek érdekében nyílt levélben fordultak a kormányhoz és Eduard Heger kormányfőhöz, öt követelményt fogalmazva meg a kulturális tevékenység járvány idején történő működésére vonatkozóan.
A kultúra képviselői nyílt levélben fordultak a kormányfőhöz

A kulturális élet képviselői kérik, hogy mielőbb személyesen találkozhassanak Eduard Heger kormányfővel, valamint Natália Milanová kulturális és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel. Szeretnék elérni ugyanis, hogy értékeljék át és változtassák meg számukra a kulturális rendezvények megszervezésének január 18-án érvénybe lépő feltételeit úgy, hogy azokat további veszteségek nélkül, a helyiségek kapacitásának legalább 50 százalékos kihasználtsága mellett rendezhessék meg.

Január 7-én mi is, ahogy a kultúra minden képviselője kellemetlen meglepetésként vettük tudomásul, hogy ismét a kultúra képviselői nélkül döntött a kormány a kultúra úgymond megnyitásáról olyan feltételek mellett, melyek számunkra elfogadhatatlanok és amelyeket egész közösségünk kigúnyolásának tartunk – írták levelükben.

A kultúra és a kreatív ipar szlovákiai képviselői és a Nyissuk meg a kultúrát! kezdeményezés képviselői kérik továbbá, hogy január 31-ig dolgozzanak ki és hozzanak nyilvánosságra konkrét lépéseket a kulturális intézmények, a művészek, a kultúra területén dolgozók tevékenysége és a kulturális rendezvények megújítására, felélesztésére.

Mindezek mellett kérik a kulturális élet képviselőivel együttműködve a „kulturális szemafor” átdolgozását, mivel az szerintük aktualitását vesztette és túlzottan korlátozza tevékenységüket. Ennek február elsején kellene életbe lépnie. Nyílt levelükben indítványozzák, hogy tegyék lehetővé a kulturális rendezvényeken az OTP (oltottak, teszteltek, betegségen átesettek) rezsimben történő részvételt az OP helyett.

Meggyőződésünk, hogy a teszteltek részvételének lehetetlenné tétele, akik pedig járványügyi szempontból a legveszélytelenebbek, nemcsak megkülönböztető és helytelen, hanem olyan eljárás, mely megosztja, frusztrálja társadalmunkat – tették hozzá.

NZS/Felvidék.ma/Webnoviny

Ezt már olvasta?