Jelenlegi hely

A kultúra és a kreatív ipar nem kapta meg az ígért segítséget

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 6 - 07:15 | Hírek
A kultúra és a kreatív ipar területe a mai napig nem kapta meg a beígért támogatást, hívták fel Igor Matovič kormányfőnek címzett nyílt levelükben a figyelmet a művészeket tömörítő szervezetek. A levélben bírálják a kormányfő hozzáállását, aki szerintük bagatellizálja a helyzetüket, úgy tüntetve fel azt, mintha csak néhány művészről lenne szó, s kérik helyzetük mielőbbi orvoslását.
A kultúra és a kreatív ipar nem kapta meg az ígért segítséget

Rámutattak, hogy Szlovákia-szerte a kultúrában és a kreatív iparban 220 ezer ember dolgozik, a lakosság közel 9 százaléka. Mint írták, csaknem egyharmaduknak az utóbbi hét hónapban 80, bizonyos ágazatokban pedig 90 százalékkal kevesebb munkájuk van.

Elismerik, hogy a vállalkozók és a természetes személyek kaptak támogatást, de egyúttal hozzáteszik, hogy az intézkedések legtöbbjéből kihagyták a kultúra képviselőit. „A szervezetek túlnyomó többsége nem rendelkezik olyan intézményekkel, üzemegységekkel, melyek támogatásban részesültek volna.

Többségük egyéni vállalkozó, s azok, akik részesültek szociális támogatásban, ennek összegéből még a járulékokat sem képesek fedezni, amelyeket ugyancsak be kell fizetniük“ – fejtették ki.

Leírják továbbá azt is, hogy sokan közülük immár március 10-e óta nem végezhetik a munkájukat. Remélik, hogy a helyzet megvilágítása után megértésre és haladéktalan megoldásra, segítségre találnak.

Nem értenek egyet azzal, hogy ez a probléma a kulturális minisztérium hatáskörébe tartozik, mivel szerintük túlmutat azon. Véleményük szerint nem a kulturális tárcának kell egy egész ipari ágazat kompenzációját megoldania.

Mint írják, olyan tárcaközi problémáról van szó, melyet csak a kormány képes orvosolni. Kifejtik, hogy ugyanolyan gazdasági ágazatnak számítanak, mint a többi, ezért határozottan tiltakoznak a megkülönböztetés ellen, melyben részük van.

„Azonnali és jövőbeli segítség, kompenzáció nélkül, mivel továbbra sem tudunk normális rezsimben dolgozni, ágazatunknak hosszú évekre befellegzik” – hívják fel a figyelmet és egyúttal kérik a kormányfőt, hallgassa meg panaszukat és biztosítson megoldást a helyzetükre.

Felvidék.ma / Webnoviny.sk

Címkék: koronavírus