Back to top

Különleges, minőségi borok a Csallóközi Vásár Borkorzóján

Publikálva: 2023, szeptember 19 - 19:39
A Csallóközi Vásár Borkorzójának a kínálatát, az érkező pincészeteket az Európai Borlovagrend Szlovákiai Konzulátusának prokonzulja, Bartalos Gyula mutatja be.  
Különleges, minőségi borok a Csallóközi Vásár Borkorzóján

Minden évben vannak olyan új borászatok a Csallóközi Vásárban, akiket szeretnénk bemutatni. Ilyen most a Pannonhalmi Cseri Pincészet (HU) például, vagy a Gedeon Birtok Izsákról (HU). Utóbbinál nagyon fontos kiemelni, hogy ők felelevenítik a régi magyar szőlő- és borfajtákat, ilyen a Sárfehér Brut száraz pezsgőjük is. 

A Világi Winery (Helemba) régiónk egyik legjobb borászata. Az új technológiákkal, amit alkalmaznak, ma már el lehet mondani, hogy sikeresek szinte valamennyi világversenyen, ahová beadják a boraikat. Nagyon sokat javultak minőségben, és rövid időn belül valószínű, hogy a régió egyik legjobb pincészete lesznek – érdemes megkóstolni a vásárban a boraikat. 

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet (HU) világviszonylatban is előkelő technológiát alkalmaz, mégpedig a hegyen lévő pincéjük „legaljára érkezik a bor, a hegynek a tetejérről pedig a szőlő”. Lényegében úgynevezett „szabadeséssel kerül a bor a pincébe, a hordókba, nem használnak olyan technológiát, ami károsítaná akár a szőlőt vagy a mustot. A legismertebb boruk itt az Infusio nevű vörösbor lesz.

Az erdélyi Recas Birtok (Temesrékas, Erdély) talán az egyik legsikeresebb európai borászat. 2011-ben az ő Solo Quinta boruk lett a világ legjobb fehérbora. Ennek a bornak van egy sajátossága: ötfajta szőlőből készül, ebből négy fehér szőlő, egy pedig vörös. Maga a szőlőt úgy dolgozzák fel, hogy héjon nincs áztatva, tehát csak a szőlőbogyó belsejét használják, amely által a bor teljesen fehér borként kerül forgalomba. Ráadásul minden évben más a Solo Quinta vörösszőlő része. Kiválóak a vörösboraik is, érdemes így megkóstolni például a fekete leányka borukat. 

A Feind és Feind Pincészettel (HU) harminc éve együtt dolgozom. Mintegy öt éve egy francia borászt kezdtek alkalmazni, és nagyon sikeresek lettek, főleg a vörösboraik. Olyannyira, hogy kezdik veszélyeztetni az egri vagy a szekszárdi vörösborokat, de lassan a villányiakat is.

A Gere Attila Pincészetet (HU) minden évben meghívjuk, mert talán az a legkedveltebb és legismertebb villányi pincészet a régiónkban. Gere Attila ráadásul nagy híve a DAC-nak és magának Dunaszerdahelynek is. 

A Csillagvölgy Pincészet (HU) egy újabb pincészet szintén Villányról érkezett a Csallóközi Vásárba, együtt dolgoznak Gere Attilával.

Egri borokkal ezúttal három pincészet is bemutatkozik. A leghíresebb a Juhász Testvérek Pincészete (Egerszalók, HU), de újabban a verpeléti Petrény Winery (HU) is remek borokat kezdett el készíteni, csakúgy, mint az Organic Wines Eger (HU) is Nagy-Egedről.

Idén összességében 102 minőségi borfajtát kínáljuk azoknak, akik nem csak egy pecsenyét szeretnének elfogyasztani a vásárban, hanem akik összefutva a barátokkal, ismerősökkel, rokonokkal szeretnének egy kicsit leülni, beszélgetni. Egy remek találkozáshoz pedig csakis kiváló minőségű bort érdemes inni, hogy szebbek legyenek az emlékek. 

________

A borkóstolás az ún. kóstolójegyekkel történik, amelyeknek darabját 0,50 €-ért lehet megvásárolni a pénztárnál a Borkorzóban.

A borkóstolás a megfelelő emblémával ellátott pohárral történik.

A poharak bérbeadása ingyenes, azonban letétként 5 € kauciót kell fizetni, melyet a visszaadáskor vissza is kapnak.

A borkóstolás résztvevője maga választja ki a bormintát a kínálat szerint.

A borkóstolás résztvevője kérhet egész üveg bort is (0,75 liter), melyet szintén a kóstolójegyekkel fizet ki.

A borkóstoláson 18 éven aluli, illetve ittas állapotban lévő egyéneket nem szolgálunk ki. A vásári borkóstolás minden résztvevője köteles betartani a fent említett szabályokat a Borkorzó területén.

  • borkóstoló jegy ára 0,50 €/db 
  • borkóstoló pohár kauciója 5,00 €/db 
  • 1 kóstolóminta 100 ml

(Nagy Attila) 

 

Ezt már olvasta?

Cookies