Back to top

A kukaketreceket ezek a föld alatti kukák váltják fel Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2022, október 28 - 12:23
Végre búcsút mondhatunk Dunaszerdahelyen a szeméttároló kukaketreceknek – na meg a szemetet a lakosok bosszúságára a kukákból kiszóró guberálóknak és remélhetőleg a vele járó kosznak is. A Duna utcán ugyanis már folyik az önkormányzatnak az az európai uniós pályázat segítségével elindult programja, amelynek a célja városunkban mindenhol lecserélni a jelenlegi kukákat és kukaketreceket, s azokat föld alatti, és sokkal nagyobb kapacitású szeméttárolókra cserélni. Az új, egyébként cseh fejlesztésű rendszer a Smart City program keretében fog működni, csippel lehet majd nyitni azokat és mind a használata, mind az ürítése könnyű és biztonságos lesz. Mutatjuk, hogyan fognak kinézni!
A kukaketreceket ezek a föld alatti kukák váltják fel Dunaszerdahelyen

A Duna utcán, a belvárosi Lidl bevásárlóközpont közelében már hatalmas gödör jelzi, hová fognak kerülni a legelső, egyenként 5 köbméteres, zárt rendszerű föld alatti szeméttárolók. Itt, mint a város többi pontján is, a kommunális hulladékra szánt mellett lesz papír, műanyag, konyhai hulladék, és üveg számára számára megfelelő tartály elhelyezve.

Maga a rendszer biztonságosra tervezett, nem lehet beleesni fentről, még a szemét ürítésekor is lezár a tartály kiemelését követően a teteje. A szemetesautók az egész tartályt emelik ki a földből (lásd képünkön), és annak az alját kinyitva ürül ki a szemét, közvetlenül a szemetesautóba. 

Az első fázisban, ahogyan azt korábban is írtuk, a város tizenegy lokalitásában bontják el a kukaketreceket és telepítik az új tárolórendszereket, így a Duna utcán, a Komensky utcán, a Nemesszeg utcán, a Városháza téren, a Vámbéry téren vagy a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ mellett. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies