Back to top

Kreatív történelemben dobogósak

Publikálva: 2016, április 11 - 07:00
A „Kreatív történelem” elnevezésű, Pécsett zajló többfordulós versenynek, amelybe a Kárpát-medence magyar középiskoláiból mintegy 80 csapata nevezett be, dobogós helyét szerezték meg a magángimisek.
Kreatív történelemben dobogósak

A verseny döntőjében, amelynek témája a hidegháború és a kétpólusú világ volt, s amelyet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma és Szakközépiskolája szervezett, a nyolc legjobb csapat vett részt.

A Dunaszerdahelyi Magángimnázium csapata, a KGB-sek, azaz Kósa Laura, Szabó Lilla, Heringes Walter és Tóth Tamás (felkészítő tanáruk Simon Bea) sikeresen szerepelt: az előkelő, méltán megérdemelt 2. helyet szerezték meg nagyon szoros versenyben, mindössze 0,25 ponttal lemaradva az első csapattól. 

A tanulmányi verseny évente kerül megrendezésre, és minden kiírás során egy, a történelem érettségin jellemzően előforduló, hangsúlyos témát dolgoz fel. A felkészülés során a vetélkedő résztvevői nem csupán intenzívebb és komplexebb tudást szereznek a kitűzött témakörrel kapcsolatban, de a feladatok elkészítése révén a múlthoz fűződő kapcsolatuk is jelentősen átalakul, személyesebbé válik.

A verseny célja, hogy a tanulók az érdekes és a kreativitásukra építő feladatok megoldásával tegyék élővé az iskolai keretek között elsajátított tananyagot; az önálló ismeretszerzés, és a megfelelő szakirodalmak felkutatására, illetve az áttekintett források szintetizálására, az ismeretek gyakorlati alkalmazására; valamint, hogy a csapatmunka révén felismerjék a kooperáció, a közös feladatmegoldás hasznosságát, működési mechanizmusait, s képesek legyenek közösen tudományos teljesítményt produkálni.

Mindemellett a verseny egyik kiemelt célja az, hogy intenzívebbé tegye a történettudomány és a történelemtanítás (közoktatás) kapcsolatát, érdekes és újszerű terepet biztosítson a tehetséges diákok kibontakozásának, valamint hogy kedvet ébresszen bennük a felsőfokú történelmi tanulmányok folytatására.

Ezt már olvasta?