Back to top

Krajčí: A Szenci, a Galántai, a Dunaszerdahelyi és a Rozsnyói járás narancssárga zónába került

Publikálva: 2020, szeptember 5 - 11:34
Szigorításokat léptetnek életbe azokban a járásokban, amelyekben a legtöbb fertőzöttet azonosították.
Krajčí: A Szenci, a Galántai, a Dunaszerdahelyi és a Rozsnyói járás narancssárga zónába került

Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a járványhelyzet romlása miatt Pozsony óvárosi városrésze és a Nagymihályi járás kerül a vörös zónába. A magyarlakta járások közül a narancssárga zónába sorolják a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Rozsnyói járást.

rizikós régiók

A beltéri tömegrendezvények este tizenegy óráig tarthatók, kivéve az esküvőket. Kültéren és beltéren is korlátozzák a tömegrendezvények létszámát. Este tíz után ajánlják az alkoholfogyasztás tilalmát a bárokban, tilos lesz a vízipipa használata.

Több közeli országban romlott a járványhelyzet 

Horvátországban, Csehországban növekednek a számok, Magyarországon is megnőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Jó hír, hogy Lengyelországban sokkal jobb a helyzet, Ukrajnában azonban továbbra sem csökken a járvány intenzitása. Ausztriában Bécs körzetében van a legtöbb fertőzött - hangsúlyozta az egészségügyi tárca vezetője.  

Az ukrán határ lezárása is szóba került a kelet-szlovákiai járványügyi helyzet miatt - tájékoztatott Marek Krajčí.

Vörös zónába sorolják az alábbi országokat: Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Svédország, a balkáni országok, Ukrajna, Törökország, Oroszország. A nem veszélyes, zöld kategóriában marad Olaszország, Észak-Európa, Közép-Európa.

A szigorítások a narancssárga és a vörös kategóriába sorolt járásokra ugyanúgy vonatkozik - mondta el a sajtótájékoztatón Ján Mikas.

Az országos tisztifőorvos szerint a regionális korlátozásokkal sokkal hatékonyabban lehet megakadályozni a fertőzés terjedését, mint az országos karanténnal.

Mikas elmondta, a régiókat érintő intézkedések már pénteken vagy szombaton (szeptember 5.) életbe léphetnek.

Repülőgépre csak negatív koronavírus-teszttel lehet felszállni, fel kell mutatni egy formanyomtatványt, amelynek e-hranica lesz a neve.

Aki kockázatos, vörös zónába sorolt országból érkezik, kötelezően hatósági karanténba kell vonulnia.

Narancssárga besorolást kap a már említetteken kívül a Bazini, az Ilavai, a Báni, a Vágbesztercei, a Trencséni, a Puhói, a Vágújhelyi, a Miavai, a Turdossini, az Eperjesi, a Kisszebeni és a Lőcsei járás, valamint Pozsony Óvároson kívüli járásai.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies