Back to top

Közös véleményen a fontos kérdésekben

Publikálva: 2016, március 18 - 19:26
Csütörtökön délután a városháza üléstermében tartották a lakóbizalmik és a lakástulajdonosok társulása elnökeinek munkaértekezletét.

A találkozó elején dr. Hájos Zoltán polgármester megköszönte a résztvevőknek a jelenlétet, majd két témakört érintett, amely kapcsán a lakóközösségek képviselőinek véleményére volt kíváncsi a városvezetés. Az egyik a hulladék szelektálásának hatékonyabbá tétele, a másik pedig a bonyolult parkolási helyzet megoldása volt.

A résztvevők előbb meghallgatták a polgármester beszámolóját a kialakult helyzetről és az esetleges megoldási javaslatokat, majd mindkét téma kapcsán élénk véleménycsere alakult ki. Ennek összegzéseként elmondhatjuk, a polgárok támogatják a gyűjtőketrecek zárásának hatékonyabbá tételét, akár chipkártyás módon is, valamint azt is, hogy ahol még nem épültek ki a zárható szeméttárolók, ott ezek kialakításra kerüljenek. Továbbá kérték, a városi rendőrök határozottabban lépjenek fel azokkal szemben, akik viselkedésükkel folyamatosan szabályokat sértenek.
A szelektált hulladékgyűjtés kapcsán megtudtuk, az elmúlt időszakban a város tesztüzemmódban a gyűjtőketrecek egy részénél lezárta a papír- és műanyaggyűjtő ládákat, míg másik részüknél nyitva maradtak, ahogy korábban is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol lezárásra kerültek a ládák, tehát korlátozott volt az egyszerre beledobható hulladék mennyisége, ott tisztul a szemét, tehát kevesebb más hulladék került bele, így ez a teszt is bebizonyította, működőképes a zárási tervezet. Éppen ezért április 11. után az egész város területén lezárásra kerülnek a ládák a jobb hatékonyság érdekében. A szemét szelektálása egyébként azért is fontos, mert minél jobban osztályozzunk a hulladékot, azzal együtt csökken a város által fizetendő költség, amit a polgárok a szemétdíj összegében tapasztalhatnak.

A parkolás kérdésében elmondható, hogy egységes álláspontként fogalmazódott meg új parkolóhelyek létesítése, mert mindenki számára nyilvánvaló, a probléma megoldást igényel. Több javaslat is elhangzott, miképp lehet majd a közeljövőben az Újfalu lakótelepen legalább néhány új helyet létesíteni, ahogy a Kukučín utcában vagy az SZNF téren is. Többen jelezték, hogy a parkolást megnehezítik azon gépkocsik, amelyek nem üzemképesek és hónapok óta foglalják a parkolóhelyet. Ezzel kapcsolatban a városvezetés kérte, hogy a lakosok jelentsék ezeknek az autóknak a rendszámait, hogy a városi rendőrség segítségével eljárnak az ügyben, s így a gépjárművek tulajdonosait felszólíthassák azok eltávolítására.

Összeségében elmondható, sikeres volt a találkozó, éppen ezért a polgármester kérte a jelenlévőket, ha bármilyen jellegű problémát észlelnének, akkor azt jelezzék neki az e-mailcímén, és ő kollégáival igyekszik majd ezeket megoldani.

Ezt már olvasta?

Cookies