Back to top

Közös baráti út, mely szakmaivá érett

Publikálva: 2023, március 17 - 11:40
Szolgai Zsuzsanna grafikus-festő, Géczy Jenő képzőművész és Velsicz László fotográfus alkotásaiból nyílt közös kiállítás a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Közös baráti út, mely szakmaivá érett

A grafikák, festmények, fotók, versek közé – Antal Ottinak köszönhetően – a zene áradt szét az ünnepélyes megnyitó kezdetén; Engedj a fényre című saját szerzeményét adta elő a gitáros-énekes.

Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszony köszöntötte a megjelent vendégeket, látogatókat, illetve a kiállító művészeket, majd átadta a szót Balla Ritának, a kiállítás kurátorának.

Balla Rita, design,- és művészetelemző megnyitó beszéde elején elmondta, három alkotó – a grafikus-festő Szolgai Zsuzsanna, a szintén festészettel foglalkozó Géczy Jenő, és a fotóművész Velsicz László – művészete, gondolata és jelene találkozik egymással és az érdeklődőkkel a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

A kezdetben grafikával foglalkozó Szolgai Zsuzsannát gyermekkorában nyűgözte le annyira egy könyvben látva Botticelli Vénusz születése című híres festménye, hogy az menthetetlenül elindította a képzőművészet útján.

„A grafika, ez a színektől mentes technika, kevésnek mutatkozott Zsuzsa számára és a festészet felé fordította figyelmét“- mondta a kiállítás kurátora,

majd hozzátette, személyes beszélgetésük alapján tudja, hogy a grafikus-festő a festészetet kihívásként éli meg, még tanulja a technikát, de „mégis ez számára az ÚT“.

A kiállító művészek és alkotásaik méltatása a térben haladva folytatódott, így a fotós Velsicz László és fényírása bemutatása következett.

Velsicz László fotós alkotásai két tematikára bontva jelennek meg a terem két, szemközti falán: „egyszer az emberi arc másodpercnyi rezdüléseinek megörökített pillanatai portré formájában, vele szemben pedig az utca és városrészletekről készült fotói“ – jegyezte meg a művészetelemző.

A 30 éve fotózással foglalkozó Velsicz László fotóin a fény-árnyék viszonyával kísérletezik, ezzel megadva képeinek változó hangulatát – emelte ki Balla Rita.

A polihisztor Géczy Jenő alkotói életútja során számtalan technikát sajátított el - méltatta az alkotót a kurátor.

„Több műfajban is alkot, leginkább olajjal és szénnel, de volt olyan alkotói korszaka is az életében, amikor a konceptuális művészet felé fordult és annak formai megnyilvánulásai foglalkoztatták.

Ilyen az akril tojás köztéri műve, ami Kisudvarnok főterén a húsvéti ünnepek alkalmával van kiállítva, most pedig a galéria előterében lett kihelyezve. Van, hogy gondolatai versek formáját ölti“ – mondta el megnyitó beszédében Balla Rita.

„A három alkotó közös kiállítása már régen megfogalmazódott, miután közös baráti útjuk szakmaivá formálódott, a nagyon különböző élet-útjaikat most sikerült egy térbe terelni” –zárta megnyitóját a kiállítás kurátora.

A megnyitó beszéd szlovák fordítását Tilajčík Edit olvasta fel, majd újra zene lengte be a kiállító teret: előbb Antal Otti játszott és énekelt el feldolgozásokat, majd a fiatal, tehetséges Varga Zoltán Bendegúz zongorajátékát élvezhette a megnyitó közönsége.

A megnyitón készült további felvételek Képgalériánkban nézhetik meg.

Az út című kiállítás 2023. április 8-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies