Back to top

Középpontban a család

Publikálva: 2021, július 8 - 16:25
Az egészséges családért címmel szervezett vallásos lelkinapot július 5-én a Római Katolikus Egyház Dunaszerdahelyi Plébániája, Dunaszerdahely várossal egyetemben. A nap lelkivezetőjéül Varga László kaposvári megyéspüspököt kérték fel a szervezők.
Középpontban a család

Az esemény házigazdái – amelyre mintegy százhatvanan érkeztek – Szakál László, Bozay Krisztián esperesplébánosok és Olgyay Csaba diakónus voltak. A lelkinapra nem csak az egyházközség családjait hívták meg, hanem a szélesebb nyilvánosságot is megszólították. A program részeként a gyerekek számára a Kodály Zoltán Alapiskolában biztosítottak programot, velük önkéntes fiatalok foglalkoztak, míg a szülők részére az Üzleti és tájékoztatási központ előadótermében készültek előadásokkal.

A lelkinapon Varga László püspök osztotta meg a gondolatait a családokkal, elmesélve saját élete tapasztalatait is.

„Kis súllyal, betegen érkeztem a világra, rögtön keresztelni vitték.” Gyermekként is alacsony, vézna volt, ezért a diáktársai, tanárai folyamatosan megalázták. Félénk, visszahúzódó lett, ám a győri bencéseknél visszakapta önbizalmát – ekkor fogalmazódott meg benne a papi hivatás. A katonai szolgálat alatt is sok megaláztatásban volt része, mivel tudták, hogy papnak készül. Ott kezdte el a Szentírást szó szerint értelmezni, szétosztotta mindenét, amije volt. Bevallása szerint mind a szemináriumi és első papi évei alatt is hivatásától való elfordulás és fokozatos elbizonytalanodás, kiüresedés és tesi betegségek jellemezték az életét. Az emberi akarat végéhez ért, ám megtörtént a megtérés – Isten különösen beavatkozott az életébe. Azokban az években átélte a hit zarándokútját, Isten átvitte őt minden akadályon, melyet nemcsak eszével, szívével érzett, így lett pap 1982. április 17-én.

„Mi mindent, mindenkit uralni akarunk, azáltal, hogy »tudjuk«, mi a jó a feleségnek, a férjnek, a gyereknek. Sokat zsörtölődünk, beszólunk a másiknak azért, hogy úgy történjen, ahogyan mi szeretnénk. Nem engedjük meg Istennek, hogy úgy ajándékozzon meg a másikon keresztül, ahogyan azt Ő akarja. A technika által rendkívül felgyorsult életünk is türelmetlenné tesz bennünket, hiszen itt és most, azonnal kérjük és várjuk az eredményt” – fogalmazott.

A püspök atya elmélkedését a lelkiatyákkal közösen bemutatott szentmise követte, majd délután a rendezvény résztvevői tehettek fel kérdéseket Varga Lászlónak.

A kaposvári megyéspüspök így többek között imagyakorlattal láttott el egy sokgyermekes édesanyát, egy másiknak pedig, aki a katolikus vallással össze nem egyeztethető kineziológiával kapcsolatban tette fel kérdéseit, Gál Péter atya könyvét, A New Age – Keresztény szemmel címűt ajánlotta.

A rendezvény védnökei Hájos Zoltán polgármester és Szakál László esperesplébános voltak.

Mészáros Angelika

Ezt már olvasta?

Cookies