Back to top

Középiskolások jelentkezését várja az MCC – Dunaszerdahelyen is indul a tehetségképző!

Publikálva: 2023, május 25 - 09:39
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a nyitott, kíváncsi, hasznos tananyagok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT) és Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban érhető el, Kárpát medence-szerte pedig további 10 központban várja az érdeklődő diákok jelentkezését. 2023 őszétől immár a Felvidéken is! Első felvidéki központját az MCC ugyanis Dunaszerdahelyen nyitja meg. A tehetséggondozó programok iskola mellett végezhető, hétvégi, ingyenes kurzusaira június 18-ig várják a magyar tannyelvű középiskolában tanuló diákok jelentkezését – évfolyamtól függetlenül.
Középiskolások jelentkezését várja az MCC – Dunaszerdahelyen is indul a tehetségképző!

A képzések a Mathias Corvinus Collegium dunaszerdahelyi képzési központjában kerülnek megrendezésre. A diákoknak a képzések idejére teljes ellátást biztosítanak, a képzések, a kurzusok és a jelentkezés minden esetben ingyenes.

 

Mi az az MCC (Mathias Corvinus Collegium)?

Az idén 27 éves Mathias Corvinus Collegium Magyarország legnagyobb tehetséggondozó intézménye, amelynek Középiskolás Programja már több mint tizenöt éve, Fiatal Tehetség Programja pedig hetedik éve működik sikeresen. Az idei tanévet 1575  felső tagozatos általános iskolás és mintegy 3500 középiskolás diák kezdte meg az MCC-ben. A tehetséggondozó programok hazánkban a főváros mellett további 14 településen érhetők el, például Győrben, Debrecenben, Szegeden, Szombathelyen és Szekszárdon. A 2013 óta Erdélyben is működő képzéseken több mint nyolcszáz erdélyi magyar tanuló vesz részt, de Felvidékről, a Vajdaságból és most már Kárpátaljáról is jelentkezhetnek diákok a Középiskolás Programba. Az elmúlt években a résztvevők száma folyamatosan emelkedett, ezt a trendet pedig a jövőben is szeretné fenntartani az MCC, amely a következő években mintegy 5 ezer középiskolás és közel 3 ezer felső tagozatos általános iskolás diák részvételével számol a programban. Az MCC célja, hogy néhány éven belül 35 Kárpát-medencei településen mintegy 10 000 diák tehetséggondozását valósítsa meg.

 

Bemutatkozik az MCC Középiskolás Programja

Középiskolás Programba felvételt nyert tanulók érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak a négy- vagy nyolchetes rendszerben működő e-learning kurzusok közül. A kínált témák palettáján többek között megtalálható a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, valamint egy magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzus is.

Az online képzés mellett havonta két személyes készségfejlesztő napot is tartanak, amikor a diákok ismert szakértők előadásain vehetnek részt, valamint kommunikációs és érveléstechnikai, tanulásmódszertani tréningek segítik fejlődésüket. A tavalyi tanévtől az e-learning kurzusok mellett valamennyi képzési helyszínen elérhetők a személyes tanulási és közösségépítő alkalmak, heti rendszerességgel szakmai klubdélutánokat is szerveznek a diákoknak. Emellett olyan angol és német nyelvi kurzusok is elérhetők számukra, amelyeknek elsődleges célja a beszédkészség fejlesztése.

Az MCC diákjai a legismertebb magyar szakemberekkel, művészekkel, sportolókkal, közéleti személyiségekkel találkozhatnak a képzés során. A diákoknak lehetőségük van  személyesen elbeszélgetni velük, sőt, érdeklődés esetén interjút, panelbeszélgetést is készíthetnek az előadókkal.

Néhány név az elmúlt évek MCC-s előadói közül:

 • Kovács Ákos énekes
 • Liu testvérek
 • Ferencz Orsolya űrkutató
 • Csisztu Zsuzsa sportújságíró
 • Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő
 • A Tankcsapda zenekar
 • Fa Nándor világutazó
 • Nagy Feró énekes
 • Kassai Lajos lovasíjász
 • Győrfy Pál mentőtiszt
 • és még sokan mások…

Az MCC Középiskolás Programjának legjobb diákjai évente kétszer teljesen ingyenes 3-3 napos Kárpát-medencei kiránduláson vehetnek részt, ezen kívül nyitva áll előttük az MCC egyhetes, szintén ingyenes központi nyári tábora is. A KP-program diákjainak lehetőségük nyílik ingyenesen ellátogatniuk Brüsszelbe, az MCC belgiumi központjába is.

 

MCC Ösztöndíjprogram

A társadalomtudományok iránt érdeklődő, a jelen és jövő problémáit kutató, innovatív és kreatív középiskolás tanulók fejlődését az MCC  Középiskolás Ösztöndíjprogramja is segíti. A programban 25 sikeres pályázó végezhet egy-egy társadalomtudományokkal összefüggő, önálló kutatást 10 hónapon keresztül. Az ösztöndíjasok munkáját szakértő mentortanárok támogatják. A program a workshopok, előadások, táborok megrendezésével nyújt további lehetőséget a szakmai kapcsolatok építésére, a tanulók képességeinek széleskörű fejlesztésére.

Az Ösztöndíjprogram célkitűzése a szakmai ismeretek bővítése és elmélyítése mellett a diákok felkészítése az egyetemi éveikre, a tudományos életben való későbbi részvételre, az élethosszig tartó tanulásra. A program célja továbbá olyan felelős állampolgári attitűd kialakítása, amellyel a diákok a kiemelkedő tudásukat, kompetenciáikat és szorgalmukat a társadalom javára tudják fordítani. A különféle személyes találkozók révén a program hangsúlyos eleme a közösségépítés, a kapcsolatok értékteremtő szerepének kiemelése.

„A Fiatal Tehetség Program és Középiskolás Program azoknak a magyar diákoknak szól, akik az iskolai oktatás keretein túl szeretnének művelődni és tanulni, valamint a középiskolára, érettségire és egyetemre való felkészülés során a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból” – fogalmazott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

 

Milyen programok várnak a diákokra?

 • szabadon összeállítható, izgalmas e-learning programok (jog, közgazdaságtan, íráskészség, kreatív írás, pszichológia, nemzetközi kapcsolatok, modernkori történelem és sok minden más.)
 • KP szombatok – ismeretterjesztő előadások a legkiválóbb magyar szakemberekkel, legismertebb közéleti szereplőkkel. Politika, sport, művészet, közélet!
 • angol, német és szlovák nyelvi képzések
 • KP klubdélutánok – szakmai, kulturális és készségfejlesztési programok heti rendszerességgel
 • KP-túrák – évente kétszer 3-3 nap kirándulás
 • Pályázatok, versenyek, ösztöndíjak

 

Hogyan lehet jelentkezni?

A felvételi jelentkezéssel kapcsolatban ezen a honlapon (kp.mcc.hu) olvashatóak az aktuális információk, a jelentkezési űrlap IDE KATTINTVA  (https://moodle.mcc.hu/jelentkezes/) érhető el. EZEN A LINKEN további részletek olvashatóak a pályázati feltételekről.

Az esetlegesen felmerülő kérdéseket az info [at] mcc.hu (info [at] mcc.hu) vagy a krisztian.pomichal [at] gmail.com e-mail-címre várják a programok szervezői.

Azok a pedagógusok, szülők, akik bővebb információt szeretnének kapni a képzésről, keressék bátran a dunaszerdahelyi MCC-képviselet vezetőjét, Pomichal Krisztiánt a krisztian.pomichal [at] gmail.com mail-címen vagy a 0915 955 862-es telefonszámon.

Ezt már olvasta?

Cookies