Back to top

Közel 2 millió embert teszteltek hétvégén

Publikálva: 2020, november 9 - 16:06
Igor Matovič kormányfő Jaroslav Naď honvédelmi miniszter és Ján Mikas országos tisztifőorvos társaságában értékelte az országos tesztelés második fordulóját.
Közel 2 millió embert teszteltek hétvégén

Az eredmények elsőre sokaknak meglepőek lehetnek. Ezúttal is igen sokan, 2 millió 44 ezren mentek el a (félig) országos tesztelésre, a fertőzöttek aránya jóval a múltheti alatt maradt, mindössze 0,66%-os volt. 13 509 pozitív esetet jelentettek. 

A kormányfő korábban keményen kritizálta Marek Krajčí egészségügyi minisztert, mert a tárcának nem sikerült hétfő reggelre elég mobil tesztelőállomást felállítani. Minden bizonnyal ennek a mulasztásnak tudható be, hogy a sajtótájékoztatón bejelentették, a belügy alá tartozó tűzoltó-állomások némelyikén is lesz tesztelés, 25 járásban már biztosan.

Kiderült az is, egyes járásokban már annyira gyenge a kórházak kapacitása, hogy a súlyosabb eseteket át kell szállítani más régiókba, jellemzően az északi, „fertőzöttebb” régiókból délre.

Az ápolók 13, az orvosok 10%-a esett ki a fertőzés miatt!

Összehasonlítva azt a 45 járást, ahol az első körben és most is volt tesztelés, az adatok igen biztatóak. Az első körben 1,47%, a másodikban már csak 0,62% volt az átlagos „fertőzöttség”, azaz a pozitív minták aránya.

A Dunaszerdahelyi járásban 0,52% lett a pozitívan teszteltek aránya. A legrosszabb mutatók az Ólublói és a Puhói járásban figyelhetők meg. A kormányfő elmondta, folyamatosan egyeztetnek a további, regionális tesztelések lehetőségéről.

Tervben van, hogy a diákok visszatérhetnének az iskolákba, azzal a kikötéssel, az intézmények háromhetente áttesztelnék az összes tanulójukat és szüleiket is! Az állam biztosítaná az anyagi feltételét, míg az iskolának a személyzetet kellene. Döntés erről holnap lehet!

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies