Back to top

Koszorúk elhelyezésével tisztelegtek Vámbéry emléke előtt

Publikálva: 2024, március 23 - 07:29
Az idén huszonnegyedik alkalommal gyűltek össze Vámbéry Ármin tisztelői a tudós Vámbéry téri mellszobránál, hogy emlékezzenek a nagy utazóra, orientalistára.
Koszorúk elhelyezésével tisztelegtek Vámbéry emléke előtt

A főszervező, a Vámbéry Polgári Társulás, valamint a társszervezők, Dunaszerdahely Város Önkormányzata, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum és a Katedra Polgári Társulás nevében köszöntötte Tilajčík Edit a megjelenteket a 24. Vámbéry Napok koszorúzási ünnepségén.

„Méltán lehet büszke az a város, ahol ennyi jeles személyiség alkotott, tevékenykedett. Közülük is kiemelkedik Vámbéry Ármin” – mondta ünnepi beszéde kezdetén Simon Szabolcs, a Vámbéry Polgári Társulás alelnöke, majd hozzátette, önmagában az a tény, hogy Vámbéry Ármin a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a keleti nyelvek professzora volt, már az is elég lenne ahhoz, hogy valakiről évente megemlékezzünk. Figyelembe véve életet munkásságát pedig kivételes helyet foglal el a gyermekkorát Dunaszerdahelyen töltő tudós, utazó városunk történelmében. Ugyanakkor fia, Vámbéry Rusztem érdemeiről is sokáig lehetne beszélni. A rendkívül sikeres, közismert személyiség – jogtudós, egyetemi dékán, gyakorlati jogász például ingyen és bérmentve védte József Attilát, amikor 1924-ben perbe fogták.

Ami miatt napjainkban még inkább érdemes Vámbéry Árminra irányítani figyelmünket, az az 1906-ban megjelent műve, a Nyugat kultúrája keleten, melyben többek közt azt vázolja fel, mi történhet a nyugati és a keleti kultúra, politika ütközésével és mi lehet a következménye. Ennél aktuálisabb kérdéséről napjainkban nem igen beszélhetünk – hangsúlyozta a Vámbéry Polgári Társulás alelnöke.

„Jogos tehát, hogy minden évben ide járulunk és elhelyezzük a kegyelet koszorúját – ápolva és ébren tartva a Vámbéry-hagyományt“ – zárta szavait Simon Szabolcs.

Az ünnepi gondolatok elhangzása után a kegyelet koszorúit helyezték el az emlékezők Vámbéry Ármin mellszobránál, többek közt Karaffa Attila, városunk alpolgármestere, Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás ügyvezető igazgatója, Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója, a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjének szervezői és résztvevői.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies