Back to top

A koronavírussal kapcsolatos konspirációs elméletek megfelelő táptalajra leltek Szlovákiában

Publikálva: 2021, november 1 - 13:44
A Mi újság, Szlovákia? címet viselő felméréssorozat 11. szakasza, mely október 5. és 10. között valósult meg, abban az időszakban, amikor az országban már egyetlen zöld besorolású járás sem volt, a konspirációs elméletekkel foglalkozott. Mint kiderült, legalább egy konspirációs elméletet a megkérdezettek 61,2 százaléka elfogadhatónak tart.
A koronavírussal kapcsolatos konspirációs elméletek megfelelő táptalajra leltek Szlovákiában

A legtöbben – a válaszadók 43,3 százaléka – az idézettek közül „a koronavírus halálos áldozatainak számát szándékosan eltúlozzák“ elmélettel értettek egyet. A felméréssorozatot a projekt keretén belül az Mnforce társaság és a Seesame kommunikációs ügynökség valósítja meg a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetével, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia Szociális Kommunikációs Kutatóintézetével együttműködve.

A megkérdezettek jelentős arányban, 42,4 százalékban értettek egyet azzal az elmélettel is, miszerint „a koronavírust laboratóriumi körülmények között hozták létre azzal a céllal, hogy terjesszék az emberek körében“, valamint azzal, hogy „a jelenlegi járvány része a világméretű oltási törekvésnek“ (40,9 százalék).

A válaszadók közel 40 százaléka véli úgy, hogy  „a jelenlegi járványt valaki azért szabadította rá a világra, hogy könnyebben manipulálhassa az embereket“. Ennél kevesebben, a megkérdezettek 26,1 százaléka tartja elfogadhatónak azt az elméletet, hogy „a koronavírus elleni oltóanyagokat azzal a céllal fejlesztették ki, hogy ártsanak az embereknek“, 22,5 százalékuk pedig azt, miszerint „nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy a koronavírus valóban létezik“.

A konspirációs elméletek egyikével sem értett egyet a válaszadók közel 25 százaléka, 12,1 százalékuk viszont az összeset elfogadhatónak tartja.

Robert Klobucký, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa kiemelte, hogy a hat idézett összeesküvés-elmélet közül legalább eggyel a megkérdezettek 61,2 százaléka egyetértett. „Az, hogy a szlovákiai népesség ilyen nagy mértékben fogadja el a konspirációs elméleteket, lehet az egyik fontos oka az alacsony oltottsági aránynak. Azok a válaszadók, akik a feltüntetett konspirációs elméletek egyikével sem értenek egyet, 81 százalékban be vannak oltva, ami megközelíti az oltás terén legsikeresebb európai országok adatait“ – mutatott rá.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a konspirációs elméleteket többnyire azok a válaszadók fogadják el, akik kevésbé elégedettek az életükkel, nehezen jönnek ki a jövedelmükből, továbbá az állástalanok, illetve a háztartásbeliek. A koronavírussal kapcsolatos elméletek elfogadása az alacsonyabb iskolázottságúak körében gyakoribb.

Az alapfokú végzettségűek 61,8 százaléka fogadja el az említett elméleteket, a felsőfokú végzettségűeknek pedig a 35,1 százaléka.

A Seesame kommunikációs ügynökség igazgatója, Michaela Benedigová szerint a felmérés alátámasztja, hogy az emberek körében nagy a bizonytalanság, sokan nem tudják eldönteni, hogy mit vehetnek komolyan a médiák által és a közösségi oldalakon terjesztett információkból.

Mint hozzátette, az összeesküvés-elméletek elfogadásának hajlama Szlovákiában korábban is döntő mértékben jelen volt, s ezt a járvány lényegesen megerősítette. „Nagy szerepe van ebben nemcsak a masszív félretájékoztatási törekvéseknek, hanem az emberek állam és közintézmények iránti bizalmatlanságának is. Ennek csak megfelelő kommunikációval, a kormány, a minisztériumok és az állami intézmények összehangolt fellépésével lehet gátat szabni“ – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Oszvetamozi

Oszvetamozi

A Csallóközi Népművelési Központ csokorba foglalta a...

Címkék: koronavírus