Back to top

Környezettudatos, egyben milliárdos ötletekkel versenyeztek a Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai

Publikálva: 2023, április 26 - 13:23
A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai a múlt héten attraktív vállalkozói versenyen vehettek részt, melynek zsűrijében többek közt a Perfects Rt. igazgatója, Rajkovics Péter is figyelemmel kísérte, majd véleményezte a diákok ötleteit.
Környezettudatos, egyben milliárdos ötletekkel versenyeztek a Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai

„Az év milliárdos ötlete“ címmel egy olyan vállalkozás bemutatására hívták a jelentkezőket, amelynek tárgya egy eddig nem létező, vagy már meglévő, ám újragondolt termék, illetve szolgáltatás. Fontos volt, hogy az egész verseny a környezettudatosság szellemében valósuljon meg. Ezért a versenyzőknek minél „zöldebben“ kellett gondolkodniuk és felkészülniük.

Főleg közgazdaságtannal, vállalkozási alapismeretekkel és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre kellett a tanulóknak válaszolniuk. A végeredményt a napokkal korábban megírt tesztből begyűjtött pontszámok is befolyásolták. A versenyre való felkészülés komolyságát az is emelte, hogy nemcsak az iskola vezetősége előtt, hanem meghívott szakemberekből álló zsűri előtt kellett szerepelniük.

Összesen nyolc csapat állt ki a kíváncsi zsűriszemek elé, és adta elő a leleményes ötleteiket. Amellett, hogy rendkívül meggyőzően kellett érvelniük céljuk megvalósíthatósága mellett, figyelniük kellett a kommunikációra, a mozdulatokra, a prezentáció színességére, és az egyedülálló alkotások eladhatóságára is.

Az igényes bemutatkozások után a professzionális és diákbarát zsűritagok a csapatokat és minden egyes versenyzőt különböző szempontok szerint elemezték. Az igazgatóság közreműködése mellett külön köszönet Horváth Erika üzleti mentornak, Rosíková Žaneta Avon Sales Leader-nek, Rajkovics Péternek, a dunaszerdahelyi városi médiát működtető Perfects Rt. igazgatójának és Tóth Lászlónak, a Dunamenti Tájvédelmi Társulat alapító tagjának.

A meglehetősen nehéz döntés után a következő eredmény született.

Első helyen végzett az E.F.S.S. KFT- Kürthy Réka, Botló Dominika, Németh Dorina – az elsős sportmenedzser szakon tanuló diákoklányok csapata, akik az EcoPen-t, mint környezetbarát írószert mutatták be.

A második helyen végzett csapat a PAWFÉ – Rehák Dorina, Németh Levente, Visnyei Laura Sarolta, Kovács Ágnes, Perleczky Balázs - másodikos, a regionális idegenforgalmi menedzser szakon tanulók. Ők egy olyan kávézót álmodtak meg, mely egyben gazdit kereső cicák társaságát is kínálja a vendégek számára.

A harmadik helyezést két csapat érte el, méghozzá a Csallóközi íz, RT. – Ágh Dániel és Kelemen László - harmadikos agrárvállalkozás–farmergazdálkodás szakon tanulók, akik a csallóközi talajvizet kívánják újrahasznosítani. A Farm Café – Ádám Boglárka, Cseh Rebeka, Malík Laura és Mészáros Annamária harmadikos idegenforgalmi szakon tanuló lányok pedig természetközpontú kávézójukkal remekeltek, ahol növényalapú csodaszerekkel is kényeztetheti magát a látogató és emellett házi kedvenceiket is vendégül látják.

Egyéni kategóriában első helyezést ért el Kürthy Réka (I.SM) és így a fődíjjal, egy Xiaomi Redmi A1 mobiltelefonnal is gazdabb lett. A második helyet, valamint egy Sencor mini hangszórót Kelemen László (III.A) és a harmadik helyet, továbbá egy MAXELL USB kulcsot pedig Kulacs Nándor Levente (II.SM) nyerte el.

A verseny különdíját, amit Tóth László ajánlott fel, Földes Noémi (II.SM) vihette haza.

Izgalmas bemutatókat láthattunk a verseny többi csapatától is, melyek a következőek: NMG (Kulacs Nándor Levente, Vonyík Márk, Szüllő Gábor – II.SM), EJJ (Földes Noémi – II.SM), Százszorszépek (Németh Evelin, Tóth Lili – III.A) és a Hot Heels modellügynökség (Ábrahám Jázmin Réka, Győri Jázmin – I.B)

Az egész délelőttön át tartó akció alatt minden versenyző hozta a maga sajátos formáját, outfit-jét, érdekes kreálmányait, melyek között láthattak újrahasznosított alapanyagokból készült applikációt, környezetbarát ruhadarabokat bemutató modelleket és még egy fekete macskát is. Kóstolhattak igazi csallóközi vizet, különleges kávét, a saját készítésű kozmetikai szereket pedig kis is próbálhatták a zsűritagok.

Zárszóként érdemes megemlíteni, hogy a versenyzők egymás iránti tisztelete, a zsűri építő jellegű véleményezése is hozzájárult a kiváló versenyhangulathoz.

Köszönet jár szervezőtársamnak, Csápai Balázs Rudolf, III. A osztályos tanulónak is, aki végig segítségünkre szolgált, útbaigazított, és ügyesen vezetett át a verseny főbb pontjain.

Célunk teljesült, miszerint olyan diákjaink vannak, akikben ott a tehetség, a cselekvő- és fejlődőképesség és mindenekelőtt a lendület, a lelkesedés, hogy olyan világot teremtsünk, amiben boldogan vállalkozhatunk és élhetünk.

Gratulálok minden versenyzőnek, az együttműködő zsűritagoknak és mindenkinek, aki részese volt ennek a sikeresnek napnak.

Horváth Zsuzsanna tanárnő
fotó: Facebook / Vidékfejlesztési Szakközépiskola

Ezt már olvasta?

Cookies