Back to top

A kormány november 8-ig korlátozza a lakosság mozgását, ez alól a negatív teszt biztosít kivételt

Publikálva: 2020, október 29 - 07:19
Szlovákiában november 2. és 8. között is kijárási korlátozás lesz érvényben hajnali 5 és másnap 1 óra között. Ez a korlátozás nem vonatkozik majd azokra, akik október 29. és november 1. között PCR tesztet csináltatnak, és negatív eredményt produkálnak, illetve akik tanúsítvánnyal rendelkeznek arról, hogy október 29. és november 1. között részt vettek az országos tesztelésen, és a tesztjük eredménye negatív lett.
A kormány november 8-ig korlátozza a lakosság mozgását, ez alól a negatív teszt biztosít kivételt

Az erről szóló javaslatot szerdán hagyta jóvá a kormány. A dokumentum azonban további kivételeket is felsorol. Eszerint a kijárási korlátozás nem vonatkozik azokra, akik a legszükségesebb árucikkek beszerzése, továbbá iskola- vagy orvoslátogatás céljából hagyják el az otthonukat.

A negatív teszteredmény dátumának október 29. és november 1. közöttinek kell lennie. Az ország védelmi szerveinek kötelékébe tartozó, állami alkalmazotti, közérdekű munkát végző, a mentő- vagy rendvédelmi szolgálathoz, s a fegyveres erőkhöz tartozók esetében, akik a válságkezelés területén láttak el feladatot, ez a teszt lehet egy nappal korábbi keltezésű is.

Negatív teszt nélkül a kijárási tilalom idején csak az alapvető élelmiszerek, tisztító- és tisztálkodási szerek, gyógyszerek, üzemanyag és állattápszer vásárlására nyílik lehetőség. Ugyancsak kivételt képez a halaszthatatlan orvoslátogatás, vagy megelőző orvosi vizsgálaton való részvétel, illetve közeli hozzátartozó oda- és visszakísérése. Kivételt élveznek a 10 évesnél fiatalabb gyerekek is.

Negatív teszteredmény nélkül is részt lehet venni közeli hozzátartozó temetésén, vagy keresztelőn, illetve lehet házasságot kötni. Vonatkozik a kivétel a gondozásra szoruló közeli személyről, rokonról való gondoskodásra, valamint kutyasétáltatásra a lakóhelytől számított 100 méteres távolságon belül, illetve a gazdasági állatokról való gondoskodásra.

A szülők elkísérhetik óvodába vagy bölcsődébe, továbbá az alapiskolák nulladik, 1-4. évfolyamába járó gyermekeiket, illetve a speciális nevelési igényű gyermekeiket iskolába vagy a nevelési tanácsadást biztosító intézményekbe és onnan haza.

A kijárási tilalom nem vonatkozik azokra sem, aki átestek a koronavírus-fertőzésen és erről három hónapnál nem régebbi keltezésű igazolásuk van, továbbá akiket az augusztus elsejétől október 15-ig terjedő időszakban diagnosztizáltak.

Ugyancsak kivételt képeznek azok a személyek, akik számára az egészségi állapotuk vagy annak kontraindikációja nem teszi lehetővé a teszt elvégzését, továbbá a súlyos vagy középsúlyos mentális károsodással élők, az autisták, a született vagy szerzett immunhiányos személyek, illetve a daganatos betegségben szenvedők.
A kormány ugyanakkor ajánlja a tiszti főorvosnak egy rendelet kiadását, melyben kötelezővé teszi a meghatározó szubjektumok, például a munkáltatók és üzemeltetők számára negatív PCR teszt vagy az országos tesztelésről származó negatív antigén teszt megkövetelését.

TASR / felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies