Back to top

Korčok szerint a határok lezárásához csak végső esetben folyamodnak

Publikálva: 2020, szeptember 9 - 13:23
A koronavírus-járvány második hullámával összefüggésben az országhatárok lezárását Ivan Korčok külügyminiszter végső megoldásnak tartja, jelentette ki szerdán a kormány tanácskozását megelőzően arra reagálva, hogy a szomszédos országokban drámaian nő a napi esetszám.
Korčok szerint a határok lezárásához csak végső esetben folyamodnak

„Személy szerint olyan megoldások keresését tartom helyesnek, amelyek az említett határlezárás előtt bizonyos flexibiliást biztosítanak a számunkra. Természetesen lehetetlen nem venni tudomást arról, hogy a szomszédos országokban, különösen Csehországban és Ausztriában drámai módon megemelkedett a fertőzöttek száma” – mondta Korčok.

Mint hozzátette, olyan megoldásokon gondolkodnak, melyekkel összefüggésben megmarad a mobilitás és a látogatások lehetősége, másrészt azonban tekintettel kell lenniük az egészségvédelem fontosságára is.

Megjegyezte, hogy a határlezárás helyett számtalan alternatíva jöhet számításba, például a látogatások idejének korlátozása, a tesztelés, a testhőmérséklet-mérés.

Mint ismeretes, a szlovák határ lezárására, illetve a határellenőrzés visszaállítására a koronavírus-járvány első hullámában, idén március közepén került sor, a második hullámban pedig Magyarország döntött úgy, hogy szeptember elsejétől legalább egy hónapra lezárja határait a külföldi turisták előtt. De lezárta a határait augusztus 29-től Ukrajna is.

Ausztria, Csehország és Szlovákia el kívánja kerülni a határok lezárását a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére – közölte Wolfgang Sobotka, az osztrák, Boris Kollár, a szlovák és Radek Vondráček, a cseh törvényhozás elnöke közvetlenül a magyarországi határlezárás bejelentését követően.

(Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies