Back to top

Könyvtárosok egymás közt

Publikálva: 2017, március 17 - 12:30
Csütörtökön, a Szlovákiai Könyvtárak Hete alkalmából találkoztak a járás profi könyvtárosai a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban.
Lacza Ilona, a dunaszerdahelyi régió módszertani felelőse elmondta, hogy lehetőség szerint évi egy alkalommal találkoznak a járás könyvtárosai, hogy elmondják tapasztalataikat, megvitassák a könyvtárosi munka fejlesztésének lehetőségeit. Jelenleg a Dunaszerdahelyi járásban a regionális szintű Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár mellett még két városi és nyolc falusi könyvtár üzemel úgymond profi könyvtárként. Profi könyvtárnak az minősül, amely legalább napi négy órás nyitva tartással üzemel.
A jelenlévők közösen tekintettek meg egy dokumentumfilmet, melyben különböző szervezettségű könyvtárak - az egyetemitől egészen az egyszemélyes könyvtárig - alkalmazottai beszéltek munkájukról, mindennapjaikról, terveikről. Ez a rövidfilm egyfajta vitaindítója volt a beszélgetésnek, melynek témája, hogy milyennek látják a helyzetet járásunk könyvtárosai. A beszélgetésből kiderült, hogy sajnos a könyvtárosi manapság nem egy megbecsült szakma - mind a társadalmi, mind pedig anyagi elismertsége alacsony. Ráadásul a legtöbb településen alacsony az új könyvek vásárlására felhasználható összeg is, amely problémára segítséget jelenthet egy-egy jól megírt pályázat. A mai könyvtárosoknak sokoldalúaknak is kell lenniük: egy kicsit szervezőnek, egy kicsit pedagógusnak. Fontos része munkájuknak az is, hogy élővé tegyék a könyvtárat, ahol különböző programokat szerveznek: kisebb kiállításokat, ünnepvárókat gyerekek részére, író-olvasó találkozókat.
A találkozó végére kiderült, hogy a mai korban a könyvtárosok munkája nehéz, de nem lehetetlen újra becsalogatni az olvasókat a könyvek szentélyébe.

Ezt már olvasta?

Cookies