Back to top

Könyv az első világháborús hadifogolytáborokról

Publikálva: 2016, január 23 - 10:31
A nagyméretű kiadvány három helytörténész közös, az első világháborús csallóközi császári és királyi hadifogolytáborok történetét bemutató vállalkozása.
Könyv az első világháborús hadifogolytáborokról

Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben (1914–18). Dunaszerdahely,  Nagymegyer, Somorja címmel Horváth Lajos a Somorján, Nagy Attila a Dunaszerdahelyen, illetve Varga László a Nagymegyeren kialakított hadifogolytáborok – és a mellettük létrejött katonai temetők – pontos és hiteles forrásokra támaszkodó képét tárja elénk.

A nagy háború millecentenáriumán a 20. század első világégése még mindig tartogat titkokat. Városunk számára ráadásul látványosakat, hiszen mind az I. világháború dunaszerdahelyi eseménytörténete, mind a város közvetlen közelében létrehozott két – az orosz és az olasz tiszti – hadifogolytábor története, de emlékezetük is fehér folt volt ez idáig a település történtében. Hogy mi is történt itt 1914 és 1918 között, hogy hogyan reagált a lakosság, a közvélemény a történésekre, hogy miképp lett közvetlenül érintett sok család a háborús borzalmakban, vagy az, hogy mit is csinált, hogy élt itt a hol négy-, hol nyolc- avagy tízezer ellenséges katona, s miképp kapcsolódtak be a régió, s lényegében a  monarchia életének zajló körforgásába, gazdasági munkálataiba, mindezidáig még nem képezte részletesebb kutatás tárgyát.

Az A4-es formátumú, krétapapíron megjelent, 256 oldalas, rendkívül gazdag kép- és forrásanyaggal megjelent munka most ezt pótolja.

A kötet nagy erénye, hogy nem csak az írott forrásokra támaszkodik, hanem számtalan olyan fotót is közöl, amelyek nagy többségét lényegében először láthatja az érdeklődő olvasóközönség.

A könyvet – amely a Gyurcsó István Alapítvány Könyvek sorozatban jelent meg a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet gondozásában – Dunaszerdahelyen február első felében mutatják be a Vermes-villában.  A pontos részletekről időben tájékoztatjuk portálunk olvasóit!

Ezt már olvasta?