Back to top

Komoly változások jönnek péntektől

Publikálva: 2021, december 14 - 21:26
December 17-től, péntektől jelentős mértékben változik a jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozás: csupán este 8 és reggel 5 óra közt lesz érvényben - döntött kedden a szlovák kormány.
Komoly változások jönnek péntektől

A kijárási korlátozás alól ráadásul kivételek is vannak, mint például: lehet munkába menni, illetve onnét hazamenni - ha a munka vagy vállalkozói tevékenység nem végezhető el úgynevezett homeoffice-ban; az orvoslátogatás és a vásárlás is kivételt képez. Szabad lesz rokon, vagy közeli ismerős gondozása miatt „megszegni“ a korlátozást, ahogy külföldre utazni, vagy onnét hazatérni is szabad lesz este nyolc és reggel öt óra közt.

A házi kedvencek sétáltatása is megengedett az éjszakai idősávban, igaz, csak a lakhely 500 méteres körzetében, továbbá a gazdasági állatok gondozása is megengedett ezen időszakban.

Nem vonatkozik a korlátozás a szociális intézményekbe utazásra, ahogy a szociális terepmunka végzésére sem.

Úgynevezett OP-rezsimben (oltottak és koronavírus-fertőzésen 180 napon belül átesettek) látogathatók a szentmisék és az istentiszteletek.

Péntektől - ugyan csak OP-rezsimben -, de működhetnek a masszászszalonok, a kozmetikai szalonok és a szoláriumok is, továbbá ugyanilyen rendszerben megnyithatnak a könyvtárak, a múzeumok és a galériák is.

Továbbra is érvényben marad a tömegrendezvények tilalma, hat személynél többen csak akkor találkozhatnak, ha közös háztartásban élnek, és egyelőre az éttermek sem nyithatnak meg. A tömegközlekedésben, az IC-vonatok és a gyorsvonatok, valamint a távolsági autóbuszjáratok esetében érvényes lesz továbbra is az OTP-rezsim (oltottak, betegségen átesettek, hivatalos negatív teszttel rendelkezők).

A kormány indoklása szerint Szlovákiában javult annyira a járványhelyzet, hogy enyhítéseket vezessenek be, ugyanakkor az éjszakai kijárási korlátozás célja, hogy továbbra is alacsonyan tartsák a lakosság mobilitását.

teraz.sk alapján, -rovin-

fotó: facebook / MZSR

Ezt már olvasta?

Cookies