Jelenlegi hely

A költészet napja a Kodály Zoltán Alapiskolában

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, április 13 - 06:40 | Kultúra
József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, melyről a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola több rendhagyó irodalomóra keretén belül emlékezett meg. A rendezvénysorozat célja az élményközpontú irodalomoktatás, a kortárs gyerekirodalom megismertetése, vagyis az olvasóvá nevelés elősegítése volt.
A költészet napja a Kodály Zoltán Alapiskolában

Tartalmas, kellemes hangulatú író-olvasó találkozón vehettek részt április 9-én iskolánk alsó és felső tagozatos diákjai. Z. Németh István író, költő beszélt a versírásról, az olvasásról, az életéről, további terveiről. Diákjaink már hetekkel korábban megismerték, megszerették, megtanulták, illusztrálták verseit, humoreszkjeit, így kíváncsian hallgatták a költő beszámolóját. A beszélgetés végén természetesen nem maradhatott el a költő versköteteinek dedikálása sem. Az író-olvasó találkozón vendégként részt vett a gyerekek kedvenc, örökös könyvtárosa, Vojtek Márta néni is.

Hetek óta készülődtünk, verseket olvastunk, válogattunk, illusztráltunk. Ezeket a verseket az iskola folyosóin és az iskola egész területén elhelyeztük, vagyis posztoltuk. Ezekkel az alkotásokkal iskolánk csatlakozott a „Posztolj verset az utcára!”  elnevezésű rendezvényhez. Élő posztolást is kitaláltunk, egy versrészletet diákjaink az iskola ablakából „posztolták”, vagyis elszavalták.

"Te is lehetsz költő !" címmel versíró versenyt hirdettünk, melyre  iskolánk diákja adták le saját verseiket. A szebbnél szebb versek közül három alsó tagozatos, három felső tagozatos versét oklevéllel és verskötettel jutalmaztuk, továbbá  két különdíjat is kiosztottunk.

Benedek Elek Ne bántsd a fát c. versét az iskola minden diákja és tanára már napokkal előtte megtanulta, megszerette, és ezen a napon  közösen elszavalta az iskola udvarán és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren is.

Simon Anikó, a költészet napi rendezvénysorozat szervezője, a Kodály Zoltán Alapiskola magyar szakos tanára