Back to top

Köhögés, orrfújás, teszt – erre lesz szüksége teszteléskor

Publikálva: 2020, október 21 - 17:06
A személyi igazolványt és az egészségbiztosítási kártyát is fel kell mutatni az országos koronavírus-tesztelésen, a 15 év alatti gyereknek az egészségbiztosítási kártyájukat kell magukkal vinniük - tájékoztat honlapján a védelmi minisztériumot. A részleteket sajtóközleményben tette közzé a tárca. A tesztelés ingyenes lesz.
Köhögés, orrfújás, teszt – erre lesz szüksége teszteléskor

A mintavételi pontra való belépéskor fertőtleníteni kell a kezet, majd a nyilvántartásba vétel és a formanyomtatvány kitöltése következik.

Ezután ki kell fújni az orrot, majd köhinteni és a használt papír zsebkendőt a szemeteskosárba dobni. Ezután át kell adni a sorszámot, és egy egészségügyi alkalmazott puha vattapálcával törletet vesz az orrgaratról.

„Az eredményt egy kijelölt, fertőtlenített helyiségben kell megvárni” - tájékoztatott a minisztérium.

Az egészségügyi alkalmazott a sorszámok alapján szólítja a letesztelt személyeket, itt ismét fel kell mutatni a személyi igazolványt.

Kiírják a tesztelésről szóló igazolást, melyen az eredmény is szerepel. Ezt lezárt borítékban adják át, egy útmutatóval, hogy mi a teendő, ha pozitív lett az eredmény, és mi, ha negatív.

A letesztelt személy ezután elhagyja a mintavételi pontot, és ha pozitív az eredménye, akkor tíz napra házi karanténba kell vonulnia.

A tesztet az ország bármely részén el lehet végeztetni, nem kell visszautazni miatta az állandó lakhelyre. A minisztérium arra kér mindenkit, hogy az egy héttel később megismételt tesztelésen is vegyen részt.

Az országos tesztelés első fázisát október 30-tól november 1-ig tervezik, majd november 6-tól 8-ig következne a második fázis. A tesztelés önkéntes, de Igor Matovič kormányfő kijelentette, aki nem vesz részt rajta, annak karanténba kell vonulnia.

A tesztelést 8 és 12, majd 13 és 20 között végzik. A helyiségeket fertőtlenítik, a tesztelés lebonyolításában a hadsereg és a rendőrség is részt vesz. A mintavételt végző egészségügyi alkalmazottakat előre letesztelik, a mintákat később a törvényes előírásoknak megfelelően megsemmisítik. Ezen a hétvégén (október 23-tól 25-ig) próbatesztelés lesz a Námesztói, a Turdossini, az Alsókubini és a Bártfai  járásban.

tasr / ma7.sk

Ezt már olvasta?