Back to top

Köhög, folyik az orra, fáradékony? Lehet, hogy Covidos...

Publikálva: 2022, augusztus 2 - 06:05
A tipikus szimptómák mellett van egy szokatlan tünet, ami felhívhatja a figyelmet arra, ha valaki Covid-19 fertőzött.
Köhög, folyik az orra, fáradékony? Lehet, hogy Covidos...

A beoltottak körében a köhögés, az orrfolyás és a fáradékonyság sorolható a tipikus omikron okozta Covid-19 tünetek közé. Emellett az ájuláshoz vezető szédülés is felhívhatja a figyelmet arra, hogy az illető Covid-19 fertőzött.

 

Többször oltottak is megbetegedhetnek

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron variánsa 2021 novembere óta kering a világban, nagyszámú megbetegedést okozva. Az omikron vírusvariánsban található mutációk következtében a Covid-19 elleni vakcinák hatékonysága korlátozottnak bizonyul.

Úgy tűnik, az oltások védenek ugyan az omikron okozta Covid-19 súlyos lefolyásától, de nem akadályozzák meg azt, hogy az illető, oltott személy megbetegedjen, vagy a fertőzést továbbadja a környezetében lévőknek.

Leszögezhető tehát, hogy a koronavírus omikron típusa a többször oltottakat is megfertőzheti és meg is fertőzi.

 

Köhögés, orrfolyás, fáradékonyság a vezető tünetek

Az omikron okozta megbetegedés tünetei a többször oltott személyeknél enyhének mondhatók, és már leírták a tapasztalható vezető tüneteket, amik a következők:

  • köhögés
  • orrfolyás
  • fáradékonyság
  • torokfájás
  • fejfájás
  • izomfájdalmak
  • láz
  • tüsszögés

Amennyiben gyakoriság alapján szeretnénk rendezni a tüneteket, akkor előkelő helyen szerepel a köhögés, az orrfolyás és a fáradékonyság. Vagyis, náthaszerű tünetekről van szó, jelentős fáradtságérzéssel keverve.

A tünetek közül ritkábbnak mondható a tüsszögés és a láz. Emellett, a közegészségügyi szakemberek még a hányingert – mint lehetséges tünetet - is megemlítik a fertőzötteknél.

 

Árulkodó jel a fáradékonyság, esetleg az ájulás

Már az omikron koronavírus-variáns dél-afrikai felbukkanásakor megállapították, hogy a fertőzés első és gyakori jelei között jelen van a fáradékonyság.

Az omikron-variáns okozta Covid-19-ben érintett nők 40 %-a, míg a férfiak harmada igen erős fáradékonyságra panaszkodik a megbetegedése első jeleként. A masszív fáradékonyság, izomgyengeséggel, látászavarokkal és étvágyvesztéssel is társulhat.

Emellett szédülés és ájulás is felléphet. Noha sokan nem hozzák kapcsolatba a koronavírus-okozta fertőzéssel, a szédülés és az elesés/ájulás jele lehet annak, hogy az illető omikron-fertőzött.

Lehetséges, hogy az ájulást követően elvégzett Covid-19 teszt már pozitív lesz, és hamarosan, akár órákon belül fellépnek a már tipikusabbnak mondható Covid-19 tünetek. Vagyis, a korábban elájult beteg köhögni kezd, a torka fog fájni.

Forrás: ma7 / EgészségKalauz

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies