Back to top

A KMG őszi kiállításszaka nyitánya lett a Nyitány

Publikálva: 2023, augusztus 23 - 14:59
Kelemen Dénes Lehel festőművész Overture - Nyitány című kiállításával nyitotta a Kortárs Magyar Galéria 2023-as őszi idényének kiállítássorozatát.
A KMG őszi kiállításszaka nyitánya lett a Nyitány

Iván Péter, a galéria vezetője köszöntötte a vendégeket, egyúttal szt is elmondta: a Nyitány című tárlat egyben az őszi idény kezdetét is jelenti a Vermes-villában. Külön üdvözölte Varga-Amár Lászlót, Munkácsy-díjas festőművészt, a MAOE Képzőművészeti Tagozatának elnökét, akit felkért a kiállítás méltatására.

Kelemen Dénes Lehel festőművésznek ez a tizenötödik egyéni tárlata; talán ez a legreprezentatívabb - kezdte megnyitóját Varga-Amár László.

„A művész egy érzékeny lokátor, aki felfogja a társadalom rezgéseit és közvetíti azokat a befogadó felé“ - mondta el a festőművész, hozzátéve, hogy igaz ez az Erdélyben született Kelemen Dénes Lehelre is, aki szülőhazájából hozta személyiségét, képi világát.

„Mi, művészek, valami különös belső késztetés alapján monoton tapossuk művészi ösvényeinket, látható cél és értelemm nélkül. A művész élete során stílusa sokszor változik, ahogy Dénes stílusa is változott az évek során“ -  emelte ki megnyitó beszédében Varga-Amár László.

Kelemen Dénes Lehel elmondta, 16 évet ölel fel a Vermes-villában látható képanyag. Varga-Amár László szavaira kötve azt is hozzátette, hogy minden változik, mindenki változik, így a kiállított műveken is látható az évek függvényében a változás; nagyon vegyes a képanyag. Bár az utóbbi időben kevesebb képet készített, de a közelünkben zajló háború kapcsán az idén készült két műve a KMG termeiben szintén látható.

A kiállító művész a későbbiekben műveiről beszélt, azok közül többet bemutatott, keletkezésükről, érdekességeikről szólt néhány szót.

Iván Péter megköszönte a „rögtönzött tárlatvezetést“, majd elmondta, Kelemen Dénes Lehel Overture - Nyitány című kiállítása három hétig látogatható a Kortárs Magyar Galériában, majd az év végéig még további négy kiállítás várja a Vermes-villa látogatóit.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies