Jelenlegi hely

A kitelepítettekre emlékeztek

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, április 15 - 13:19 | Hírek
A második világégés utáni embertelen felvidéki magyar kitelepítésre emlékeztek Dunaszerdahelyen április 14-én a felvidékről kitelepített magyarok emlékművénél a városi szabadidőparkban.
A kitelepítettekre emlékeztek

Az ünnepségen, amelyet a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás és a Pázmaneum Társulás szervezett, előbb a Szent János egyházi alapiskola tanára, Koszorús Mátis Gréti adott elő megrendítő dalokat, majd  Aranyossy Szabolcs, a Magyar Megmaradásért elnöke szólt az egybegyűltekhez, jelezve, hogy az igazi hősök elmékműve előtt állnak.

„Szüleink, nagy- és dédszüleink voltak az igazi hőseink, akiknek a legtöbbet köszönhetjük” – fogalmazott Aranyossy, kiemelve, hogy felmenőink adták számunkra a legértékesebbet: magyarságunkat. Majd visszapillantva a történelem ezen szégyenletes korszakára, emlékeztetett, mennyi szenvedést, méltánytalanságot kellett elviselniük a felvidéki magyaroknak, akiket másodrangúakká degradált a csehszlovák államhatalom. „Fontos kihangsúlyozni, hogy mindez már békeidőben történt” – figyelmeztetett. 

Karaffa Attila, a Pázmanaeum Társulás vezetője szerint e szomorú korszak mába ható egyik következménye az is, hogy egyre fogyunk a Felvidéken, hogy erős az asszimiláció, s az államhatalom erejétől való tartás sokakat elrettent magyar önazonosságuk megvallásától. Ám előre is tekintett:

„Most, az iskolai beíratásokkor ismételten el kell mondani: magyar gyermeknek magyar iskolában a helye” – húzta alá Karaffa, jelezve egyben, hogy a magyar identitás erősítése, és a megmaradás sarokköve nem más, mint a magyar iskolarendszer, a magyar anyanyelvi oktatás.

A beszédek után Varga Zaránd hegedűjátéka következett, illetve a kegyelet koszorúinak az elhelyezése az emlékműnél.

A megemlékezésen többek között részt vett Dunaszerdahely városvezetésének képviseletében dr. Horváth Zoltán alpolgármester, illetve a Pozsonyi Magyar Nagykövetség részéről Mátyás Áron, akik szintén elhelyezték az emlékezés koszorúit.