Back to top

A kitelepített magyarokra emlékeznek

Publikálva: 2017, március 30 - 09:15
1945 és 1949 között – az egyéb okból távozókkal együtt – 120 ezer magyar távozott Csehszlovákiából. Ebből mintegy 80-85 ezren hagyták el szülőföldjüket az 1946 februárjában megkötött „lakosságcsere-egyezmény” keretében. Áprilisban rájuk is emlékezünk.
A fájdalmas eseményeket felidézve a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás és a Pázmaneum Társulás a Felvidékről kitelepítettek emléknapján, 2017. április 12-én a szabadidőparkban, a kitelepített felvidéki magyarok emlékművénél szervez megemlékezést, 17.30 órakor.

Beszédet mond Dunajszky Géza író, történész, a Petržalka-Engerau-Ligetfalu Polgári Társaság elnöke, majd a koszorúzást követően 18.30 órai kezdettel bemutatják Dunajszky Géza: Titkok nyomában című könyvét a Vermes-villában. Az elhallgatott pozsonyligetfalusi tömegmészárlás történetét feldolgozó kötet a helyszínen kapható és dedikálható lesz.

„Fájó az emlékezés azoknak, akik átélték az akkori borzadalmakat, a fehérlap kézhezvételét, a gyors összerakodást, a község körülzárását, a gyűjtőhely nyomasztó hangulatát, a marhavagonok nyomorúságos világát és az »új urak« rabszolgatartó módszereit…” – fogalmazott az esemény kapcsán Karaffa Attila, az egyik szervező, a Pázmaneum társulás vezetője.

„Nekünk, akik csak hallomásból, esetleg az idősek elbeszélése után szereztünk tudomást a magyar kálváriáról, vajon mit üzen a múlt? Tudjuk-e értékelni őseink kiállását, önbecsülésüket, helytállásukat, magyar nemzetiségükhöz való ragaszkodásukat? Kérdések sokasága, amelyre választ keresünk, választ keresnek azok is, akik nem tudják hová tegyék azokat a fogalmakat, hogy: kitelepítés, Beneš-dekrétumok, kassai kormányprogram…” – fogalmazott, hozzátéve: „Vajon képesek vagyunk rá, hogy szavainknak megfelelő nagyságú súlya legyen és a felvidéki magyar kitelepítettek megkapják a jogos bocsánatkérést és a kárpótlást?”

_____________________________________

"Azok a német vagy magyar nemzetiségű csehszlovák állampolgárok, akik az idegen megszálló hatalom jogszabályai értelmében német vagy magyar állampolgárságot szereztek, az ilyen állampolgárság megszerzésének napján elveszítették csehszlovák állampolgárságukat. (...) "A többi német vagy magyar nemzetiségű csehszlovák állampolgár e dekrétum hatályba lépésének napján elveszti csehszlovák állampolgárságát."
(A köztársaság elnökének 33/1945. dekrétuma - részlet)

A csehszlovákiai magyarokat és németeket a kassai kormányprogram 8. pontja tette kollektíven felelőssé az ország 1938-39-ben bekövetkezett széthullásáért. A kollektív bűnösség gondolatából kiindulva a kormányprogram csak azoknak biztosított állampolgárságot, akik aktív antifasiszta múltat tudtak igazolni, a német és magyar kisebbség többi tagját - vagyis döntő többségét - megfosztották állampolgári jogaiktól. A kormányprogram ezenfelül rendelkezett a magyar és német tulajdonban lévő föld elkobzásáról (11. pont), valamint a magyar és német iskolák bezárásáról is (15. pont). Az állampolgárságtól való végleges megfosztást az augusztus 2-án kiadott 33. számú dekrétum mondta ki.

Forrás: origo.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: Karaffa Attila
Cookies