Back to top

Kitartanak követeléseik mellett a fuvarozók

Publikálva: 2020, január 8 - 07:07
A Szlovákiai Teherfuvarozók Uniója (UNAS) a közúti teherszállítók országos sztrájkját is kilátásba helyezi, ha nem teljesítik a követeléseiket.
Kitartanak követeléseik mellett a fuvarozók

Dana Meager, a pénzügyminisztérium államtitkára szerdán (január 8.) hajlandó tárgyalni az unió képviselőivel.

„A minisztérium többször tárgyalt a teherfuvarozók képviselőivel, a minisztérium ajtaja továbbra is nyitva áll” – jelentette ki Alexandra Gogová, a tárca sajtóosztályának igazgatója. Ugyanakkor hozzátette, a járműadó 50 százalékkal való csökkentése 35 millió eurós kiesést jelentene a már elfogadott állami költségvetésben. „A 2020-as költségvetést már jóváhagyták, és bármilyen kiesést további intézkedések árán kellene pótolni” – hangsúlyozta Gogová.

A Szlovákiai Teherfuvarozók Uniója (UNAS) kedden Pozsonyban szervezett sztrájkot. Stanislav Skala, a szövetség egyik vezetője jelezte, hogy a teherszállítók délután öt óra körül blokkolhatják az árvai utakat és Kassát is. „Ha nem teljesítik a feltételeinket, készek vagyunk országos fuvarozósztrájkot hirdetni, és felszólítjuk az ország összes polgárát, hogy csatlakozzanak hozzánk” – jelentette ki Skala, és egyúttal kritizálta a hazai utak állapotát, valamint azt, hogy a bevételeket nem az infrastruktúra fejlesztésébe forgatja vissza az állam, hanem magáncégekhez kerül.

A közlekedési és építésügyi tárca indokolatlannak tartja a fuvarozók sztrájkját és politikai szándékot sejt mögötte. A minisztérium állítja, folyamatosan tárgyalt a teherszállítókkal, a fuvarozók uniója viszont a romló vállalkozói környezetet kritizálja az ágazatban, egyben visszautasítja, hogy politikai okok húzódnak a tiltakozás mögött.

Az UNAS azt várja a kormánytól, hogy 50 százalékkal csökkentse a járműadót és függessze fel az útdíj beszedését, amíg nem jelölik ki az útdíjfizetési rendszer új üzemeltetőjét.

forrás: Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Cookies