Jelenlegi hely

Kis túlzással az egész ország a vasárnapi boltzár mellett van

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 26 - 08:47 | Hírek
Nyugaton teljesen bevett szokás, hogy vasárnap zárva tartanak a boltok. Szlovákiában azonban hiába képezte heveny társadalmi viták tárgyát, hiába próbálták kereszténydemokrata politikusok (is) kiharcolni, mindmáig nem sikerült bevezetni. Most azonban a koronavírus miatt elrendelt korlátozások új lehetőséget teremtettek. Úgy tűnik, ráadásul most a társadalmi támogatottsága is megvan a dolognak.
Kis túlzással az egész ország a vasárnapi boltzár mellett van

Emlékezhetünk, hogy a vasárnapi boltzárat a járvány zenitjén rendelte el a Matovič-kabinet, mondván, kell egy nap, amikor az üzletek alkalmazottai fertőtleníthetik, kitakaríthatják a helyiségeket. Mióta azonban megindult az enyhülés, újra napirenden van a kérdés, mi legyen a boltzárral a járvány megszűnése után.

Ha a kormány elfogadja a vasárnapi boltzárat, az az ügyeletes gyógyszertárakon és a benzinkutakon kívül minden üzlet bezárását jelentené.

A Focus által közzétett közvélemény-kutatás szerint a társadalom nagy része támogatja az ötletet, gyakorlatilag nemtől, kortól, szociális helyzettől függetlenül a többség a boltzár mellett foglal állást.

Az emberek mintegy 72 százaléka ez mellett foglal állást. 40,3 százalékuk "határozottan", 32,1 százalékuk "inkább" azt vallja, hogy szükséges és jó lépés ez. Mindössze 9,5 százalékuk van "határozottan" ellene, 16,6 százalékuk pedig "inkább" a nyitvatartást pártolja.

Martin Slosiarik, a Focus első embere szerint a felmérés igazolta, amit sejteni lehetett. Mióta az emberek "kipróbálták", milyen, amikor nem lehet vasárnap bevásárolni, rájöttek, ez nem is egy ördögtől való dolog.

A lakosság nagy részének ez tulajdonképpen nem is nagy probléma!
- közölte az igazgató.

Egy 2018-as Focus-felmérés végeredményében megegyező, de arányaiban némileg eltérő eredményt hozott. Akkor az emberek 67,9 (35,9 plusz 32) százaléka támogatta a boltzárat és 30,1 (12,1 plusz 18) százaléka volt ellene.
A boltzár támogatása a korfa függvényében változik, ebben nincs is semmi meglepő. A 18 és 24 év közti korosztály 61, míg a 65 év felettiek 79 százaléka mondja azt, hogy határozottan vagy inkább csak, de támogatja a vasárnapi leállást. Érdekes egyébként, hogy a fiatalok nagy többsége is a boltzár mellett van, ez jól mutatja, hogy tulajdonképpen általános társadalmi támogatottsága van a kérdésnek.

Slosiarik kiemelte, azt tapasztalták, hogy az iskolázottság függvényében is változik a hozzáállás. A munkanélküliek, illetve az érettségivel nem rendelkezők között sokan vannak, akik nem örülnének a boltzárnak, az igazgató szerint azért, mert munkalehetőséget, bridáglehetőséget vesztenének el általa. 

Ez mindneképp egy lényeges kérdés, hiszen rengeteg kiskereskedelmi dolgozó van, aki számít a vasárnapi dupla órabérre, jövdelmükben jelentékeny szerepe van az ilyen pótlékoknak. Ezt is figyelembe kell vennünk, amikor a boltzár mellett foglalunk állást.
Szintén nem meglepő, hogy az aktív hitéletet élők jóval nagyobb arányban (86% körül) támogatják, hogy vasárnap ne nyithassanak ki a boltok, érdekes módon a liberális szavazók nagy része is így érez, 64,5 százalékuk. Ez a boltzár ellen leghangosabban tiltakozó SaS szempontjából fontos tanulság, szavazóik nagy része ugyanis (59,5%) inkább támogatja a boltzárat, csak 40,5 százalékuk követi ebben pártja álláspontját.

Denník N / ma7

Címkék: koronavírus