Back to top

Kis művészek színes, jubileumi kiállításmegnyitója

Publikálva: 2019, június 14 - 19:13
Jubileumot ünnepeltünk ma a Csallóközi Múzeum kiállítótermében. A Csallóközi Színes Ceruzák című gyermek-képzőművészeti verseny 20. díjkiosztóján jártunk.
Kis művészek színes, jubileumi kiállításmegnyitója

A programot Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Intézet igazgatónője indította, csengőszóval jelezte a gyerekeknek, hogy kezdődik a díjkiosztó. Adrián Ohrádka színész-bohóc pedig bolondos, kedves mutatványaival varázsolta el a gyerekeket.

Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya bevezetőjében elmondta, hogy az idén nem csupán Szlovákia különböző területeiről, de Magyarországról, Csehországból, Bulgáriából, Bangladesből és Hongkongból is érkeztek vendégek a Csallóközbe, hogy személyesen vehessék át megérdemelt jutalmukat.

Üdvözölte a megnyitó vendégeit, Rigó Konrádot, a Kulturális Minisztérium államtitkárát, Marek Neštickýt, a Nagyszombati Önkormányzati Kerület alelnökét, Karaffa Attilát, Dunaszerdahely alpolgármesterét, Holényi Gergőt, Nagymegyer polgármesterét, Papp Istvánt, a versenyt a kezdetektől támogató nyárasdi Agrotop elnökét, Somogyi Tivadart, Győr város alpolgármesterét, Soóky Marián megyei képviselőt, Gútai Lászlót, városunk kulturális szakbizottságának elnökét. Köszöntötte a zsűri elnökét, Bohumír Bachratýt, valamint a zsűri jelenlévő tagjait: Várszegi Mónikát, Alojz Drahošt, Eva Linhartová Bachratát, Gitka Kovačikovát.

Karaffa Attila, városunk alpolgármestere üdvözölte a vendégeket a város nevében. Kiemelte, hogy ez a nap minden évben különleges városunk életében, amikor a gyerekek rajzai beborítják a múzeum falait. „Mai korunk egyik legfontosabb eleme a család, amely a gyerekeknek annyi örömet ad, hogy ezt az örömöt rajzokban is kifejezhetik. A színes ceruzák vonásai pedig elfeledtetik velünk a hétköznapok szürkeségét” - mondta az alpolgármester.

Rigó Konrád államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a mai kor legfontosabb kihívása a kreativitás, és a kultúra területén dolgozik a legtöbb kreatív ember. „Mi lenne az igazi kreativitás, ha nem az, amikor az óvodás korúak krétát, ceruzát kezükbe véve alkotnak ilyen csodálatos műveket, mint amiket láthatunk” - fejezte ki örömét az államtitkár.

Marek Neštický, Nagyszombat megye alelnöke a gyerekekben látja a jövőt: „Amikor ezt a kreativitást látom a művekben, akkor nagyon örülök annak, hogy létezik ilyen verseny, amely már huszadik alkalommal ösztönzi ilyen fokú kreativitásra a gyerekeket”.

Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere is szólt néhány szót a megjelentekhez. Örömét fejezte ki, hogy egyre több minden köti össze a két várost, Dunaszerdahelyt és Győrt, és a két országot. Elmondta, hogy a jelen kiállításból ősszel újra vándorkiállítás készül, melynek keretében a győriek - évről-évre növekvő érdeklődés mellett - is megtekinthetik ezeket az aranyos műveket.

A verseny idei évadába 14 országból csaknem 2300 rajz érkezett. A szakmai zsűri hosszú mérlegelés után 60 egyenrangú díjazottat választott ki. Ezeket láthatja a látogató a Csallóközi Múzeum kiállítótermének falain. A kiállítás egy része - a nem díjazott művek - pedig a Csallóközi Népművelési Központ mellett működő Gallery Nova kiállítótermeiben tekinthető meg.

Bohumír Bachratý, a zsűri elnöke kezdetektől részt vett a zsűrizésben. Európai szinten is különleges versenynek tartja a Színes Ceruzákat, mert az óvodások, a korai gyerekkorban lévők ilyen szép képeket készítettek. Elmondása szerint az öröm látható ezeken a munkákon, és nagyon sajnálja, hogy csak hatvanat választhattak ki.

Várszegi Mónika magyarul értékelte a versenyt. Megköszönte a kis művészeknek, hogy különböző színekkel, formákkal, vonalakkal mutatták meg a világukat, az álmaikat, úgy, ahogy azt a felnőttek nem biztos, hogy ilyen alapossággal tudnák elképzelni.

A köszöntők után teljesült a csillogó gyermekszemek vágya, minden jelenlévő kedves ajándékban részesült. A 60 díjazottból mintegy negyvenen voltak jelen, köztük Bulgária, Hongkong, Banglades, Észtország, Csehország, Magyarország képviselői, és természetes a hazai díjazottak.

Különlegességre is sor került a jubileumi díjátadón. A Csallóközi Népművelési Központ és a zsűri úgy döntött, hogy azokat a pedagógusokat is díjazza, akik odaadó munkájukkal az elmúlt években nagy mértékben hozzájárultak a verseny színvonalához. Városunk számára külön öröm, hogy a díjazottak közt található a dunaszerdahelyi Október utcai óvoda pedagógusa, Kovács Anikó is.

A díjátadó végét jelző fanfárok és a látogatók megvendégelése után még egy, eddig szokatlan történésnek lehettünk tanúi. A múzeum udvaráról a béke galambjait reptették fel, mely üzenetként szolgált a világ és a békétlenségben élő gyerekek számára.

-rovin-

A hatalmas Képgalériánkban látható felvételeket Rózsár Vince készítette.

Ezt már olvasta?

Cookies