Back to top

Kiderült, hogy mikor kaphatnak oltást a 70 évesnél idősebbek kísérői

Publikálva: 2021, április 26 - 21:36
Felgyorsítanák a COVID-19 által leginkább veszélyeztetett személyek beoltását. A védőoltásokról szóló rendelet aktualizált változata május 1-jétől léphet hatályba. A rendelet értelmében lehetőség lenne beoltani a súlyos és közepesen súlyos krónikus betegségben szenvedőket, vagy azokat a személyeket, akik oltásra kísérnek egy 70 évesnél idősebb embert – tájékoztatta hétfőn a TASR hírügynökséget az egészségügyi minisztérium.
Kiderült, hogy mikor kaphatnak oltást a 70 évesnél idősebbek kísérői

A minisztérium arra is kéri az embereket, kísérőként egyelőre ne kérjenek oltást az oltópontokon, erre csak a rendelet hatályba lépése után lesz lehetőség. „A központok még nem kaptak engedélyt az ilyen személyek beoltására” – mondta Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a rendelet módosítását követően előnyben részesítik a 70 évesnél idősebb krónikus betegeket, akiknél fennáll a COVID-19 súlyos lefolyásának kockázata. A közepesen súlyos betegségben szenvedőket a 60 év feletti személyekkel egy csoportba sorolják.

Az érdeklődőket Pfizer/BioNTech vagy Moderna vakcinával oltják be. Ha a jelentkező más vakcinára kap időpontot, az egészségbiztosítójához fordulhat.

Az egészségbiztosító listát vezet a krónikus betegségben szenvedőkről. Az oltás iránt érdeklődő krónikus betegek a www.korona.gov.sk oldalon regisztrálhatnak. A rendszer összeveti a regisztrációs űrlap és az egészségbiztosító adatait. Amint a kapacitás lehetővé teszi, elsőként a 70 év felettiek kapnak időpontot, majd a súlyos krónikus betegségben szenvedők, utánuk pedig a 60 év felettiek és a közepesen súlyos betegségben szenvedő személyek következnek.

Azok a 60 év feletti személyek, akiknek gondot okoz a meghatározott szabályok szerint az oltóponton megjelenni, speciális mobilegység segítségét vehetik igénybe. Az igénylőket az egészségügyi szolgáltatóval együttműködve a megye veszi nyilvántartásba.

Eliášová közölte, hogy felgyorsítsák a legidősebbek oltását, a rendelettervezet szerint egyúttal a 70 év felettieket oltásra kísérő személy is megkaphatja a vakcinát. Az idős embert csak egy személy kísérheti el az oltópontra, ez a rendelkezés csak az újonnan regisztráltakra vonatkozik, vagyis azokra a 70 év felettiekre, akik még nem kapták meg a vakcina első adagját.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a regisztrációs űrlap módosítása folyamatban van. Az időpontok meghatározásakor figyelembe veszik a jelentkező életkorát. A minisztérium közölte, hogy az idősebbek továbbra is elsőbbséget élveznek. A kísérőknél az idős személy életkorát veszik figyelembe.

ma7 / tasr

Ezt már olvasta?

Cookies