Jelenlegi hely

Kiállítással és koncerttel nyílt meg az idei Zenei Napok

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, április 6 - 08:41 | Kultúra
A XXVIII. Dunaszerdahelyi Zenei Napok programsorozatát Zsigrai Eszternek és Tarcsi Ádámnak, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola volt növendékeinek a kiállítása, majd azt követően a művészeti alapiskola tanárainak a koncertje nyitotta meg idén.
Kiállítással és koncerttel nyílt meg az idei Zenei Napok

Kollár Katalin igazgatónő köszöntője után az alapiskola tanára, Ferdics Béla méltatta a két fiatal tehetséget. Mint elmondta, a dunaszerdahelyi születésű fiatal Zsigrai Eszter kiállítási anyaga több időszakából ad ízelítőt, s a tárgyak puritán egyszerűsége elárulja Zsigrai formavilágát és kapcsolódását is a MINIMAL ARThoz. Kollázsképei pedig kritikus-ironikus megfogalmazásával lenyomatai civilizációnk sérült oldalainak, emberi kapcsolatainak.

Az ugyancsak dunaszerdahelyi gyökerekkel rendelkező Tarcsi Ádám mélyrehatóbban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen kezdett el foglalkozni az ábrázológeometriával és a térbeli szerkesztéssel, amelyeket a kiállított munkáin láthatott az érdeklődő közönség. A jelenleg Olaszországban Erasmus ösztöndíjjal tartózkodó fiatal művész munkáin „a vonalak, egyenesek, görbék transzformálódnak át egy más térbe. Forognak, kitekerednek, görbülnek és az első látásra a kusza vonalak halmazzá válnak a számunkra” – mondta Ferdics Béla, hozzátéve: „Időzzünk picit a képek előtt, és akkor a kezdeti bonyolult halmaz más élménnyé, racionális, megszerkesztett térhalmazzá alakulnak át. Türelemjáték az ilyen alkotás.”

A kiállításnyitó után az idei Zenei Napok első programjával indították el a huszonnyolcadik alkalommal szervezett, az igényes zene iránt érdeklődőket célzó hagyományos művészeti napokat.

Az önkormányzat részéről Karaffa Attila alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. „Dunaszerdahely város önkormányzata és a magam nevében is szeretettel köszöntök mindenkit a Dunaszerdahelyi Zenei Napok megnyitóján. A zene örök, amely összeköt bennünket, összeköti a nemzeteket. Ez a mai korban, a mai világban is nagyon fontos, hiszen ma is nagy szükség van arra, hogy a művészetek világában elmerülve megpihenhessünk, feltöltődhessünk” – jelezte, hozzátéve, hogy az idei program is valóban gazdag kínálattal vár minden zenebarátot.

Ezt követően a művészeti alapiskola tanárai adtak nagy sikerű koncertet.

A Zenei Napok programjait itt találják!