Back to top

Kiállítás lett a semmiből

Publikálva: 2020, június 6 - 14:05
Nem volt még rá példa a korábbiakban, hogy elmaradt volna egy kiállításmegnyitó, az idén először történt ilyen a Kortárs Magyar Galéria történetében. De szerencsénkre a kassai Nemzetközi Rovás Alkotócsoport kiállítását - ha késve is, de mégis sikerült megvalósítani.
Kiállítás lett a semmiből

Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria vezetője ezekkel a szavakkal köszöntötte a Vermes-villa látogatóit péntek este, amikor az eNRA márciusban elmaradt kiállításmegnyitójára került sor.

A vendégek soraiban üdvözölte Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost, Szabó Ottót, az eNRA művészeti vezetőjét, a galéria kuratóriumának alelnökét Szakáll Máriát és tagját, Péntek Istvánt. A jelenlegi, fura helyzetet oldandó a látogatók KMG-s egyenmaszkot kaptak, hogy ezzel éreztessék azt, hiányoztak a galériának, és örömmel fogadják őket ismét a Vermes-villa falai közt.

Ugyan már az enyhítések egy későbbi szakaszában járunk, de a megnyitó hivatalos részét így is igyekeztek a lehető legrövidebbre fogni.

Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója és a RovArt főszerkesztője köszöntő szavai elején megemlítette, hogy nem első alkalommal nyílt rá lehetőség, hogy bemutatkozhassanak a Csallóköz szívében. Az eredetileg tervezett időponthoz képest ugyan eltolódott a megnyitó, „de talán épp a trianoni 100. évforduló és a Nemzeti Összetartozás Napja környékén e kiállítás révén sikerül nekünk is itt és most összekapcsolódnunk”.

Röviden szólt a tavaly 25 évét ünneplő Rovásról, mely olyan alkotók, művészetbarátok és gondolkodók közössége, akik ugyan nem mind kassaiak, de vállalják azt, hogy általuk Kassának ne csak magyar múltja, hanem magyar jelene is legyen. Ugyanakkor a a Rovás nem bezárkózó, nem kirekesztő, ezt támogatják a kiállításban részt vevő szlovák és lengyel művészek is. Mint mondta, a Rovás nem stílus, hanem magatartás. Nem a rovásírásról szól, hanem arról, hogy mennyire fontos feljegyezni, számontartani, visszaemlékezni és emlékeztetni.

A kiállítás címe, Horror Vacui, azaz félelem az ürességtől, rettegés a Semmitől pedig arról szól, ami szinte minden embert, köztük a művészeket is foglalkoztatja. Kutatja az élet értelmét, az élet keletkezését és elmúlását. Fél attól, hogy nincs semmi a valami után... Megtölti feltételezésekkel a felfoghatatlant... Jelen kiállítás 14 művész kérdéseit mutatja, melyekre néha további kérdések a válaszok.

„A rovás csoport a szabad művészetet és a független kreativitást preferálja, amelyet nem befolyásolhatnak az éppen divatos trendek vagy a szaktudás hiánya. Szabad művészet alatt a semmivel nem korlátozott, független alkotótevékenységet értjük, amely nem bújik el a ’kortárs művészet’ kifejezés mögé, és nem keres magának alibit a szubjektivizmusban” - zárta lényegretörő köszöntőjét Kovács Ágnes, egyben maradandó művészeti élményt kívánt a kiállítás látogatóinak.

Iván Péter a látogatók részvételét megköszönve emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban ugyan maradtak el megnyitók, de az év egyik fontos eseményét, a Múzeumok éjszakáját az idén is megtartja a Kortárs Magyar Galéria, melyről bővebb információt a közeljövőben tudhat meg az érdeklődő közönség.

A tárlatról és a megnyitóról készült felvételeket Képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies