Back to top

A kevesebb néha több, avagy hogyan spóroljunk az egyre növekvő árak mellett

Publikálva: 2022, július 11 - 15:39
Olyan időket élünk, amikor kénytelenek vagyunk egyre inkább odafigyelni arra, mire és mennyit költünk. Az élet az év eleje óta hónapról napra drágább, egyre többeknek üres a pénztárcája hó végére. Amiért tavaly még csak 100 eurót fizettünk, az idén már 113 euróba kerül. S ki tudja, mit hoz még az év másik fele. Túl sok jóval nem biztatnak a szakértők.
A kevesebb néha több, avagy hogyan spóroljunk az egyre növekvő árak mellett

A soha nem látott méretű drágulás miatt vannak, akik már megtakarításaikat kezdték el felélni, vagy kölcsönökbe verik magukat. Ez pedig a lehető legrosszabb módszer a túlélésre, inkább a pokolba, jobban mondva az eladósodásba vezető út. 

Okosabban tesszük, ha megtanulunk takarékoskodni. Ideje, hogy ránézzünk családi költségvetésünkre, és a kiadás-bevétel mérleget megpróbáljuk összhangba hozni.

Pravda napilap praktikus tanácsokkal szolgál arra vonatkozóan, hogyan lehet megfogni a pénzt az élet négy olyan területén, amire a legtöbbet költjük havonta. Lássuk, hogy spórolhatunk az energián, a közlekedésen, az élelmiszeren és a személyes pénzügyeinkben.

Lakhatás és energiák

A lakhatás, a víz, a villany, a gáz és más tüzelőanyagok ára a Statisztikai Hivatal szerint májusban az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest csaknem 13 százalékkal nőtt. Ezek a kiadások teszik ki a háztartások költségeinek 27 százalékát.

Jelentős spórolásra e téren leginkább a nyílászárók cseréjével és a szigeteléssel tehetünk szert. Ehhez azonban némi alaptőke is szükséges.

Kisebb-nagyobb összeget, néhány eurót azonban akkor is megtakaríthatunk, ha megfogadjuk a szlovák energiaügynökség tanácsait.

1. Cseréljük le a villanyégőket! A klasszikus villanykörték helyett válasszuk az energiatakarékosakat, még ha drágábbak is. Ezekkel ugyanis 70-80 százaléknyi energiát tudunk megspórolni. Azt már csak halkan tesszük hozzá, nem kell fényárban úszni esténként az egész háznak, világítsunk csak ott, ahol éppen vagyunk.

2. Rendszeresen olvasszuk le a hűtőszekrényt, ha ezt nem végzi automatikusan. Jó tudni azt is, minél jobban tele van fagyasztónk, annál hatékonyabban működik, kevesebb energiát fogyaszt. Ha nincs tele a mélyhűtő, rakhatunk bele vízzel teli üvegeket is.

3. Ne vigyük túlzásba a párásítást vasaláskor. A csontszáraz mosott ruhát nehezebb kivasalni, mint azt, amelyik még kicsit nedves. Ezzel akár 30-60 százaléknyi áramot is megspórolhatunk. Fontos az is, hogy a vasalót a ruhaneműnek megfelelő hőfokra állítsuk, és kapcsoljuk ki, ha már nincs szükségünk rá.

4. Az elektromos berendezéseket rendszeresen vízkőtlenítsük. A kemény víz sok bosszúságot okozhat és a vízkő lerakódása a háztartási eszközökben megnöveli az energiaigényt. A lerakódás leginkább a gyorsforralókon tűnik szembe, de érdemes rendszeresen eltávolítani a mosó- és mosogatógépből és a vasalóból is. Ennek köszönhetően költséghatékonyan működnek és még az élettartamuk is megnő.

5. A mosógép ne legyen csak félig telepakolva. Hogy mikor van tele? Akkor, ha a dobjában már csak egy ökölnyi szabad hely marad anélkül, hogy a ruhákat össze kellene nyomni. Energiát azzal is spórolhatunk, ha alacsonyabb hőfokon – 30-40 fokon – mosunk. Ha a fehérneműt kifőzzük, akkor ötven százalékkal több energiát használunk, mint szimpla mosáskor.

6. Cseréljük a kádat zuhanyra. A vízszámlát úgy is csökkenthetjük, ha állítható a zuhanyrózsa, és ha nincs csöpögő csap a lakásban, valamint spórolós vízcsapokat használunk. A kádfürdővel nemcsak sok vizet pazarolunk, hanem a víz melegítéséért is fizetünk. A zuhanyozás idejét érdemes 5 percre korlátozni, mert ha tovább tart, a vízfogyasztás jelentős lesz.

7. Tele mosogatóban mosogassunk. Ennél már csak a mosogatógép fogyaszt kevesebb vizet. A legújabb modellek egy mosogatásra már kevesebb mint 10 liter vizet használnak el. Érdemes fontolóra venni a vásárlását.

Közlekedés

Egy átlagos szlovákiai háztartás büdzséjéből több mint 5 százalékot költ közlekedésre, amivel az EU-tagállamok között az utolsók közt kullogunk. Ugyanakkor a rohamosan növekvő üzemanyagárak meglehetősen megterhelik a családi kasszát. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a benzin literenkénti ára 2 euró körül van.

Éppen ezért, azok a családok, amelyek függenek az autótól és naponta használják munkába vagy iskolába menésre, igencsak megérzik a pluszköltségeket. Míg februárban még egy 50 literes tankolás 75 euróba került, manapság már 95-be.

1. Korlátozzuk az autó használatát. Sokak számára radikális lépés, de megéri kipróbálni a kerékpárral vagy gyalogosan munkába, vagy üzletbe járást. A benzinköltségen kívül még a parkolási díjakon is spórolhatunk. Csak hab a tortán, hogy egészségünknek is jót teszünk.

2. Használjuk ki a közös közlekedést. Ennek lényege, hogy egy autóval többen is utazhatnak, például közös munkahelyre vagy akár csak ugyanabba a városba. Az utazás költsége így arányosan elosztódik az utazó felek közt.

3. Tanuljunk meg takarékosan vezetni. Aki eddig dinamikusan, gyors sebességváltásokkal vezette autóját, annak érdemes nyugodtabb tempóra kapcsolnia. Az autópályán is érdemes levenni a lábat gázpedálról. Ha rövidebb távokat megyünk a sztrádán, a 130 kilométeres sebességgel nem sok időt nyerünk a 100 kilométeres sebességhez képest. Az üzemanyagfogyasztás azonban akár harmadával is magasabb lehet.

4. Megfelelő nyomás a kerekekben. A sofőrök gyakran megfeledkeznek arról, hogy milyen keréknyomást ír elő a táblázat üres és megrakott járművek esetében. A kocsi rendszeres karbantartása is megspórolt eurókat eredményez.

Személyes pénzügyek

Tegyünk rendet a családi költségvetésben, vegyük górcső alá, mely kiadásaink okvetlenül szükségesek, és melyeket tudjuk kiiktatni, vagy elodázni.

1. Írjuk össze, mennyit költünk havonta. Ehhez elég a ceruza és a papír, de dolgozhatunk excel táblázatban is, sőt már applikáció is van erre. A lényeg, hogy pontosan átlássuk anyagi helyzetünket. Tüzetesen vizsgáljuk át bankszámla-kivonatunkat is, hogy lássuk, mire mentek el olyan eurók, amelyeket meg lehetett volna spórolni.

2. Ellenőrizzük kiadásainkat. Ha ezt megtesszük, biztosan találunk olyan, rejtett kiadást, amire semmi szükség, vagy fizetünk valamiért, amit nem használunk ki.

3. Bankszámlánkon is spórolhatunk. A banki költségek szintén emelkedő tendenciát mutatnak az utóbbi időben. Egy sima bankszámlánál akár havi 10-20 eurót is meg lehet spórolni azzal, hogy például nem járunk a bankfiókunkba, hanem internet bankingen keresztül intézzük pénzügyeinket, átutalásainkat.

4. Ne vegyünk ki pénzt más bankok automatáiból. Ha a saját bankunknak van bankautomata-rendszere, részesítsük előnyben. Ha más bankból vesszük ki a pénzt, azért többet fizetünk. Fizetünk azért is, ha a bankfiókban vesszük ki a pénzt, vagy ott intézzük az átutalást. Nem is keveset!

5. Kérdezzünk rá a bankunkban, hogyan lehetne ingyenes a bankszámlánk. Ehhez gyakran elég két-három feltételt teljesíteni, például állandó utalást adni vagy spórolást nyitni, esetleg aktívan használni a bank mobilalkalmazását.

6. Nézzük át pénzügyi szerződéseinket. A régebbi biztosítások, spórolások nem biztos, hogy ma is előnyösek. Érdemes szakértővel konzultálni és jobb hozammal kecsegetető, számunkra anyagilag előnyösebbekre váltani.

7. Fontolja meg adósságai refinanszírozását. Érdemes átgondolni, hogy  jelzálogkölcsönünket vagy fogyasztói hiteleinket hogyan tudnánk kisebb kamattal fizetni, vagy esetleg az összes hitelünket is összevonhatjuk és kedvezőbb kamattal fizethetjük vissza. Ehhez kérhetjük szakértő segítségét is!

Élelmiszer

A rekordmagas infláció miatt egyre több fejtörést okoz az is, mi kerüljön a hűtőszekrénybe és az asztalra. Sokan még most is úgy tartják, hogy a legtöbbet talán a gyomrunkon spórolhatunk. De mégis hogyan?

1. Készítsük heti étlapot. Még ha időigényes is, a mai élelmiszerárak mellett érdemes vele megpróbálkozni. Egy papírra írjuk fel a hat napra szóló menüt, a hetediken pedig főzzünk azokból az alapanyagokból, amelyek megmaradtak. Egy másik papírra írjuk fel a szükséges alapanyagokat és vásároljuk meg. Ha valamiből marad, azt használjuk fel a hetedik napon. Ezzel elérhetjük, hogy a boltban semmi feleslegeset sem veszünk, és a hűtőből sem kell majd kidobni semmit.

2. Figyeljük a szórólapokat és ha valamelyik tartós élelmiszer akciós, vásároljunk belőle többet. Tésztát, rizst, konzerveket vagy tartós tejet nagyobb mennyiségben is vehetünk, főleg, ha kedvező az áruk. Még ha egyszerre többet is fizetünk, de legalább nem kell túl gyakran boltba mennünk és nem fordulhat elő, hogy egy liter tej helyett egy egész táska, sokszor felesleges, holmit veszünk.

3. Vásároljunk közvetlenül a szavatossági idő lejárta előtt. Főleg a tejtermékeket árusítják 50 százalékos kedvezménnyel a lejártuk előtt egy-két nappal. Ilyenkor gondoljuk át, mekkora az a mennyiség, amit a záros határidőn belül elfogyasztunk belőle, és annyit vegyünk. Júliustól ráadásul lejárt szavatosságú élelmiszereket is árusíthatnak a boltok az erre külön kijelölt helyeken.

4. A felső és alsó regálokon is nézzünk körül. A boltosok a legdrágább holmikat általában szemmagasságban helyezik el, ezért érdemes a fenti és lenti polcokat is átmustrálni, mert lehet, hogy ott kedvezőbb áron találjuk meg a kívánt terméket.

5. Kerüljük a csomagolt áruk vásárlását. A vákuumcsomagolás ugyan kényelmes és praktikus, de emeli a benne lévő termék árát. Ezért a sonkát, a sajtot, a kolbászt vagy a felvágottat vegyük inkább dekára vagy egészben.

ma7.sk/pravda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies