Back to top

Kétnyelvű űrlapok iskoláinknak

Publikálva: 2019, március 29 - 13:30
A Pro Civis PT a kétnyelvű beíratási űrlapokat idén is postázta iskoláinknak, tízfélét, 10-10 példányban, papír alapon, de azok letölthetők a www.onkormanyzas.sk honlapról is.
Kétnyelvű űrlapok iskoláinknak

"Társulásunk, a Pro Civis évek óta igyekszik ezeket az alapokat nyelvi tudatosággal is támogatni, erősíteni. Törvény adta lehetőségeink kihasználását segítendő magyar nyelvű iskolai beíratási űrlapokat készítettünk, melyeket rendszeresen, évente azon intézményeink rendelkezésére bocsátunk, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. Idén sincs másként. Mintegy 250 iskolának küldünk 10-10 fajta űrlapot a beíratási adminisztráció intézéséhez. Fontosnak tartjuk, hogy anyanyelvünket ilyen formában, hivatalosan is használjuk, mert erre a hatályos törvények feljogosítanak bennünket, de saját presztízsük is ezt kívánja. Iskoláink a magyar nyelvű (kétnyelvű) űrlapok használatával erősíthetik és bővíthetik anyanyelvünk hivatalos használatának terjedését. Minden jog azért van, hogy éljünk vele, minden jog akkor jog, ha élünk vele. Ha ott élünk vele, ahol azt alkalmazni kell" - olvasható a Pro Civis sajtóközleményében.

Egyúttal jelzik, az intézményeink vezetőin és pedagógusainkon múlik, részt vállalnak-e az oktatási nyelvük, a magyar nyelv társadalmi státusának növeléséért elindult küzdelmünkben. Mert a célt, hogy anyanyelvünk használata ne szoruljon vissza a magánszférába, fejlődni tudjon, valódi művelt köznyelv legyen tájainkon is, csak együtt érhetjük el.

Ezt már olvasta?

Cookies