Back to top

A kétnapos hétvégi tesztelés, és ami mögötte van

Publikálva: 2021, február 24 - 20:56
A koronavírus-járvány megfékezésének lehetőségét a szlovák kormány a fertőzöttek kiszűrésében látja. A még mindig magas számú pozitív eset az oka annak, hogy városunkban januártól kezdődően már többszöri alkalommal került sor úgynevezett célzott tesztelésre. Az emberek ugyanakkor csak azt látják, hogy a tesztelés hétvégéjén az egyes mintavételi pontokon 6-8 tagú csapat dolgozik. A folyamatot, ami ezeket a hétvégéket megelőzi, kevesen ismerik.
A kétnapos hétvégi tesztelés, és ami mögötte van

Mint Bubniak Júlia hivatalvezető asszonytól megtudtuk, az őszi országos koronavírus-tesztelés idején szükséges intézkedéseik jó tapasztalatnak bizonyultak, mert azokra alapozva szervezte meg az idén januárban a munkamenetet, a tennivalók elosztását.

„Amellett, hogy most is sok a tennivaló egy-egy tesztelési hétvége előtt, ma már sokkal gördülékenyebben halad az egész folyamat“ – mondta el Bubniak Júlia. „Az, hogy a mi munkánk a polgárok számára nem látszik, részben azt is igazolja, hogy jól tesszük a dolgunkat, mert fennakadások nélkül tudjuk hétről hétre megszervezni a tesztelést, biztosítani annak hátterét. A személyzeti és jogi osztály pontos és szorgalmas munkájának köszönhetően mindig megfelelő számú személyzet dolgozik a tesztelési hétvégeken, és a jogi hátterük is rendezett.“

A hivatalvezető asszony komoly fegyverténynek tartja azt is, hogy a folyamatba sikerült beiktatni az online regisztrációs lehetőséget, ezzel biztosítva a lakosok számára az előzetes időpontfoglalást. A korábbi tapasztalatok alapján már tudják, hogy mennyien férnek be az egyes mintavételi pontokra óránként, ehhez igazították az előre leosztható időpontokat a rendszerben, úgy, hogy, közben az előre be nem jelentkezettek is „beférjenek“, ők is sorra kerülhessenek a hétvégi tesztelések során. Azok a polgárok, akiknek nincs lehetősége online időpontot foglalni, hívhatják a városháza tesztelési ügyfélszolgálati telefonszámát, ahol a városháza munkatársa intézi a regisztrációt, vagy amennyiben már beteltek a lefoglalható időpontok, a városi hírportált, a dunaszerdahelyi.sk-t, illetve annak közösségi oldalát javasolja figyelemmel kísérni, ahol a portál munkatársai igyekeznek az egyes tesztelési pontokon kialakult aktuális helyzetről információt nyújtani.

A városháza műszaki osztályának vezetőjét, a városunkban zajló tesztelések egyik koordinátorát, Inczédi Gábort arról kérdeztük, mi minden szükséges ahhoz, hogy a város hat helyszínén folyó munka zökkenőmentes legyen, hogy a lakosoknak a lehető legkevesebb idejét rabolja el a jelenleg már ötödik hete zajló koronavírus-tesztelés.

„A célzott koronavírus-tesztelést Dunaszerdahely városa azért biztosítja, hogy az elsősorban hétköznapokon nyitva tartó mobil mintavételi pontok kapacitását kiegészítve lehetőséget nyújtson a lakosságnak megszerezni a jelenleg érvényben lévő Covid-automata szerint előírt maximum hétnapos igazolást a negatív koronavírus-tesztről. Amit azonban a tesztelésre érkezők látnak, hogy két napon keresztül, sokszor szinte megállás nélkül dolgoznak mind az egészségügyi, mind pedig az adminisztratív dolgozók, csupán egy töredéke annak a munkának, amit el kell végezni ahhoz, hogy a lehető leggördülékenyebben valósuljon meg egy-egy ilyen hétvége“ – mondta el az osztályvezető.

„A hétvégi tesztelés előkészítése akkor indul el, amikor a városi válságstáb – az aktuális járványügyi adatokat értékelve – úgy dönt, hogy a következő hétvégén városunkban is szükség van újabb tesztelési fordulóra. Legtöbbször szerdán kezdődik az érdemi munka, hogy szombaton és vasárnap fogadhassák a város hat pontján a tesztelésre igyekvőket“ – tájékoztatott Inczédi Gábor.

A munkafolyamat nagyon fontos feladatokkal kezdődik, amelyet a városháza jogi és személyzeti osztályai végeznek. Egyrészt a megfelelő számú egészségügyi és adminisztrátori személyzet bebiztosításával – azaz telefonálással, egyeztetéssel –, másrészt a tesztelés egészéhez szükséges szerződések előkészítésével. Ha belegondolunk, hogy egy-egy hétvégén 40-100 személy dolgozik a hat helyszínen, máris látható, nem kevés munkát igényel az egyeztetés velük, majd pedig a szerződéseik előkészítése – persze mindez a hivatali munka mellett.

A műszaki osztály megrendeli a szükséges tesztmennyiséget, illetve a felszerelést, majd összeállítja a mintavételi helyekre tervezett csomagokat: védőruházatot, maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőszereket, tanúsítványokat, tollat, filctollat, és még sok apróságot, amik nélkülözhetetlenek a tesztelés idején.

A tesztelést megelőzően szétosztják az egyes csapatok vezetői közt a felszerelést, majd az egész hétvégén folyik ezen csapatok kiszolgálása. Mivel az egész stáb számára kiemelten fontos a résztvevő személyek egészségének védelme, sokszor olyan kérést is teljesítenek, amit egyébként az érvényes szabályok nem írnak elő. Ha egy adminisztratív munkát ellátó személy úgy érzi biztonságban magát, hogy az arcát eltakaró plexi védőmaszkot tehet fel – ugyan az előírások erre nem kötelezik az ellátást biztosítókat –, teljesítik a kérését. „Szeretnénk, ha mindenki, aki segít a hétvégi tesztelések során, egészséges maradna, ha este nyugodtan térhetne haza családjához, hétfőn pedig munkába mehetne, amennyiben szükséges, akkor pedig a legközelebbi alkalommal is el tudná vállalni ezt a nem könnyű hétvégi feladatot“ – tette hozzá az osztályvezető.

Külön köszönet illeti az egyes mintavételi pontok alkalmazottait, akik a tesztelési hétvégére előkészítik a helyszíneket, majd hétfőn alapos takarítással rakják rendbe azokat.

A belső stáb az egész tesztelési időszak alatt végzi a háttérmunkát. Ha kell, perszonális dolgokat oldanak, ha kell, feltöltik az egyes helyszíneken a készletet. Egy-egy ilyen helyszíni szemle arra is jó, hogy látva az éppen kialakult helyzetet, ha kell, át tudják irányítani a lakosokat egy másik mintavételi pontra, vagy értesítik az adott időszakban éppen leterhelt helyszínt a szabad kapacitásról.

A városházán működő stáb munkája azonban nem ér véget a tesztelési helyszínek kapuinak zárásával. Miután beérkeznek az egyes mintavételi pontok statisztikái, azt sokszor éjszakáig kell regisztrálni az előírt hivataloknál.

A tesztelési hétvége pedig igazán akkor ér véget, amikor a mintavételi pontokról elszállítják a veszélyes hulladékot, amire általában hétfőn, vagy kedden kerül sor – ebből látható, hogy a kétnapos „akció“ szervezésileg igazából majd egy hetet vesz igénybe.

Szerencsére több olyan cég jelentkezett, akik igyekeznek kicsit elviselhetőbbé tenni a mintavételi pontokon dolgozók korántsem veszélytelen, monoton, de fontos munkáját. „Sokat köszönhetünk azoknak a támogatóknak, akik a tesztelő csapatoknak ásványvíz-csomagot biztosítanak, vagy éppen a Minit cégnek, amely minden alkalommal pogácsával, muffinnal lepi meg a dolgozókat. Külön köszönet jár a Gastro DS csapatának, akik ízletes ebédet szállítanak a helyszínekre, és a Municipal vállalatnak is, akik a mintavételi pontok fertőtlenítését végzik” – mondta Inczédi Gábor.

„Igazi csapatmunka egy-egy hétvége megszervezése, felügyelete, amelyben összedolgoznak a mintavételi pontok dolgozói mellett a dunaszerdahelyi városháza vezetői, munkatársai, mindegyik iskola, illetve a sikabonyi közösségi ház csapata, a dolgozókat ellátó, frissítőket szállító adományozók, és nem utolsó sorban a városi média, mely friss információkkal igyekszik ellátni a lakosságot“ – zárta szavait az osztályvezető.

Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies