Back to top

Két kiállítás a könyvek világában

Publikálva: 2019, szeptember 12 - 15:43
Az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében két kiállítás várja a látogatókat a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár olvasótermében.
Két kiállítás a könyvek világában

Az olvasóterembe lépve rögtön ránk köszön a Csallóköz, mégpedig Egri Attila, dunaszerdahelyi amatőr fotós képeiről. A pillanat felvételei című tárlatán főleg a Csallóköz szépségeit láthatjuk, de úgynevezett street fotó is került a válogatásba.

Attila közel 10 éve örökíti meg fénnyel a pillanatot, de most csupán 21 képet láthatunk eddigi munkáiból, melyek szeptember 28-ig tekinthetők meg.

A szépséget kerámiába égetve és festményeken is megtekinthetjük a Színek - hangok - fények című kiállításon, Juliana Hadvigová – Vadkerti és lányai, Elena Jamrich - Hadvigová, valamint Ivana Hadvigová jóvoltából.

A családi hármas mindegyike fiatal korától a művészetnek élt, majd éveket az oktatásügyben eltöltve, mindannyian visszatértek a művészethez.

Az érsekújvári születésű anyuka, jelenleg a Nyitra melleti Elecskén (Alekšince) élő művésznő, Juliana Hadvigová - Vadkerti, hosszú évek óta foglalkozik kerámiával. Tudását Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon tökéletesítette.

Elena Jamrich Hadvigová az anyukája vezette képzőművész szakkörben kezdett foglalkozni a keramikával. Az oktatásban eltöltött 11 év után az addigi kedvtelést megélhetésre váltva, főleg falfestményeket, olajfestményeket, illetve kerámia ajándéktárgyakat készít.

Ivana Hadvigová szintén az anyuka keze alatt ismerkedett meg a művészettel. Középiskolai tanárként is készített állatokat ábrázoló szobrokat, majd egy baleset miatt már kevesebb időt tölt kerámiák készítésével, mostanában főleg kisebb szobrok kerülnek ki kezei közül.

Mindhárman több egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek, több hazai és külföldi elismerésben részesültek.

A Színek - hangok - fények című kiállítás október 10-ig tekinthető meg.

Lacza Ilona, a könyvtár igazgatója portálunknak azt is elmondta, hogy az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében további programra is készülnek, általános iskolás diákok találkozhatnak jövő hét pénteken az ismert költővel, Tóth Lászlóval.

(Kép és szöveg: Rózsár Vince)

Ezt már olvasta?

Cookies