Back to top

Két évtizede színpadon a Tiszta Forrás Népdalkör

Publikálva: 2023, december 16 - 13:14
A Tiszta Forrás Népdalkör fennállásának huszadik évfordulója tiszteletére tartott jubileumi estre gyűlt össze a népdalkedvelő közönség pénteken, december 15-én a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.
Két évtizede színpadon a Tiszta Forrás Népdalkör

Huszadik születésnapját ünnepli az idén a dunaszerdahelyi Tiszta Forrás Népdalkör. A jubileumot ünnepség keretében megülni azonban nehézkesen jött össze, mert a betegség többször is közbeszólt – mondta el a jubileumi műsor elején az est háziasszonya, Ibolya Ildikó.

Szabó Jolán, a csoport létrehozója, vezetője sajnos jelenleg is betegeskedik, de szerencsére az egészségügyi intézmény főorvosa engedélyezte, hogy egy időre együtt ünnepelhessen a csoporttal, és a csoportot köszöntő publikummal – fejezte ki örömét Ibolya Ildikó, majd köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve Puha Györgyöt, városunk alpolgármesterét, Nagy Darinát, a városi hivatal vezetőjét, Molnár Tímea főosztályvezető asszonyt, illetve a jubileumi estnek otthont adó Csaplár Benedek VMK igazgatónőjét, Takács Tímeát.

Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere a város vezetése és az önkormányzat nevében köszöntötte a népdalkört és annak vezetőjét.

„Dunaszerdahelyen a kultúra, az ének, a népdal területén is van kire büszkének lenni. Azért vagyunk itt, hogy ünnepeljük ezt a csoportot, amely oly sok szívvel teszi azt, amit szeretnek.

Ünnepeljük ma ennek a csodálatos utazásnak a húszéves állomását, amelyet együtt jártak végig a népdalok világában“ – hangoztatta köszöntőjében az alpolgármester,

majd a Tiszta Forrás csoportvezetőjéhez, Szabó Jolánhoz fordulva kiemelte:

„Jolika néni, hála és köszönet, csak ennyit mondhatunk, emlékeztetve magunkat, mennyi céltudat, áldozat kellett, hogy ma is itt állhassunk. Kérjük, tegyék tovább ezt a nemes munkát, és hagyják, hogy a népdal és a hagyományok továbbra is ragyogjanak életünkben és közösségünkben“.

A kedves szavak után Puha György elismerő oklevelet nyújtott át Szabó Jolánnak, megköszönve eddigi tevékenységét, a továbbiakhoz pedig jó egészséget kívánva az örökifjú csoportvezetőnek.

A népdalkörnek otthont adó Csaplár Benedek VMK igazgatónője, Takács Tímea is nagy tisztelettel köszöntötte a Tiszta Forrást, külön kiemelve a csoportvezetőt, „a mi Jolikánkat“.

„Az adventi időszakot éljük, akörül forog az életünk – a hit, a remény és a szeretet a legfontosabb szavak. Ez a 20 év, amit a csoport közösen megélt, a hitről szólt, Jolika hitt az asszonyokban, hitt az énekben és hitt a csodákban“

– mondta el köszöntőjében Takács Tímea, majd szintén elismerő oklevelet adott át: a Tiszta Forrás Népdalkörnek a jubileum alkalmából, Szabó Jolánnak, a 20 éves Tiszta Forrás vezetőjének pedig a magyar népi kultúra népszerűsítése terén végzett kiemelkedő munkásságáért.

A köszöntők után Ibolya Ildikó a népdalkört méltatva felsorolta fennállása legfontosabb díjait, köztük a KÓTA hétszer elnyert aranysávos minősítését, az ötször elnyert Aranypáva-díjat, illetve a hétszer kiérdemelt Aranypáva Nagydíjat, míg a csoportvezető esetében a KÓTA-díjat, Dunaszerdahely Város Polgármesterének Díját, a Népművészet Mestere díjat.

Az összefoglaló után az ünnepeltet köszönteni kívánó csoportok léptek színpadra, mégpedig a Kodály Zoltán Alapiskola népdalköre, a kisudvarnoki Pünkösdirózsa Vegyeskar, az idén jubiláló, ötvenéves Sarló Citerazenekar, a 46 éve szintén Szabó Jolán vezetésével működő Csallóközkürti Népdalkör a Pántlika zenekarral közösen, majd a Pántlika önálló műsorral is tisztelgett a Tiszta Forrás előtt.

Az est fellépői mellett a népdalkör jelenlegi és volt tagjai is emléklapot vehettek át, majd közös énekléssel, fináléval zárták a jubileumi ünnepséget.

További képeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies