Back to top

Kerékpártúrán emlékeztek, de versenyeztek is

Publikálva: 2020, július 16 - 07:52
Az elmúlt hétvégén harmadik alkalommal járták meg a Harcos útját a tragikusan elhunyt reménységre, Kovács Kata Zsófiára emlékezők. Korábban pedig Magyarországon próbálták ki magukat a Seishin Karate Klub versenyzői.
Kerékpártúrán emlékeztek, de versenyeztek is

Július 11-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a „Harcos útja” elnevezésű kerékpáros emléktúra. Az emléktúra a 4 évvel ezelőtt tragikusan elhunyt 16 éves fiatal lány, az ekecsi Kovács Kata Zsófia emlékének megőrzésére indult el. Zsófi sportoló volt, 8 éves korától a Seishin Karate Klub aktív tagja. Sok hazai és nemzetközi dobogós helyezést szerzett. 2015-ben a lengyelországi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett.

Az emléktúrát Zsófi édesanyja kezdeményezte, azzal az elképzeléssel, hogy mozgásra, sportolásra ösztönözze Ekecs és környéke lakosait. Az útvonal Ekecsről indulva, Gútát érintve Martosig tartott, ami összesen 46 km. Az emléktúrára évről–évre egyre többen vesznek részt. Nemcsak a falubeliek, de a Csallóköz több településéről - Úszortól Dunaszerdahelyen, Galántán keresztül egészen Komáromig - vettek részt a kerékpározás szerelmesei. Voltak köztük profi bringázók, akik évente több ezer kilométert tudhatnak maguk mögött, de egészen kezdők, illetve hobbi szinten biciklizők is. A korosztály is nagyon vegyes volt, a legfiatalabb 10 évestől egészen a már nyugdíjban lévőkig mindenki jól bírta a túrát.

A résztvevők szombat délelőtt gyülekeztek az ekecsi kultúrház udvarán, majd 10 órakor egy közös fotó elkészítése után, 30-an indultak útnak. Ekecs és Lakszakállas határában még ketten csatlakoztak a csapathoz. A másik csapat Keszegfalváról indult. Mivel az időjárás kegyeibe fogadta a túrát, kellemes tempóban lehetett tekerni, Gútára már délelőtt 11 órakor megérkezett mindkét csapat. Itt a helyi polgármester, Horváth Árpád fogadta a kerékpárosokat és frissítővel kínálta őket Dr. Viola Miklós jóvoltából, amit nagy örömmel fogadtak el. Gútán további 12 kerékpáros csatlakozott, így Martosra már több, mint negyvenen érkeztek.

A kerékpárosok útja a Csallóköz meseszép tájain vezetett keresztül. Egymást váltották az érett gabonatáblák, mosolygós napraforgó és zöldellő kukoricaföldek. Gyakran tekertek különbféle kanálisok mentén és több helyen találkoztak az éppen aratást végző gazdákkal is.

Martosra, a Feszty-parkba kora délután érkezett meg a biciklis csapat. Itt a szervezők már kész ebéddel, frissítővel, gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal várták őket. A finom gulyást két aktív biciklisnek (Cseh Tamásnak és Eöllős Gábornak) köszönhették, akik már kora reggel útra keltek Dunaszerdahelyről, hogy időben megérkezzenek és meleg étellel várják a csapatot.

Az emléktúra megszervezésében sokat segített Zsófi edzője, Markovics János, akinek köszönhetően minden résztvevő emlékérmet is kapott. A biciklitúrát a Seishin Karate Klub több tagja is teljesítette, ezzel is tisztelegve Zsófi emléke előtt.

Néhány perces rövid megemlékezés és gyertyagyújtás után, mindenki kipihente az út fáradalmait. A délután jó hangulatban, kellemes beszélgetésekkel telt, majd lassan mindenki útnak indult. Sokan voltak, akik a visszautat is kerékpárral tették meg. De aki ezt már nem tudta vállalni, nekik a szervezők fuvart biztosítottak Ekecsig.

A résztvevők visszajelzései alapján, mindenki elégedetten távozott, azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozni szeretnének ezen az emléktúrán.

A szervezők pedig bíznak abban, hogy most már sikerült egy hagyományt teremteni és még sok éven keresztül lesz kinek megszervezni a túrát.

Várpalota Tameshiwari (töréspróba)

 

Egy héttel korábban, július első hétvégéjén újból külföldön járt a Seishin Karate Klub 10 fővel.

A versenyre közel 100 induló érkezett Magyarországról és Szlovákiából. A Seishin Karate Klub küldöttsége a tervezet szerint reggel nyolc órára oda is ért a Thury várhoz, amely Várpalota szívében helyezkedik el. A verseny rajtja a Várkerti Általános iskola udvaráról indult - ez a vártól nem messze van.

A gyors regisztráció után mindenki átöltözött, és várták az erőpróbák első részét. Mindenki az íjászattal kezdett, ami egész jól sikerült a csapat tagjainak.

Fekvenyomás következett, mely gyerekeknél 10 kg-al történt - időmérés mellett, az ifjúsági korosztály esetében pedig - ki mennyit bírt.

A következő erőpróba, a deszkatörés került sorra, melynek során ököllel, kéz éllel, és könyökkel kellett törni.

Az előző próbákat teljesítve a futás következett. A versenyzőket 2 percenként indították. A távot végig futva kellett megtenni, miközben különböző erőpróbákat kellett végrehajtani: ugrálókötelezés, majd hasizom-gyakorlat, kettlebellel nyomás, lajhár mászás, kúszás, tapsolós fekvőtámasz, fejrúgás pontkesztyűbe, dobócsillaggal dobás - ez volt a visszafordító pont a hegy tetején, ahonnét gyönyörű volt a kilátás. Visszafelé súlylökés, rönk ugrálás, gólyalábazás, majd a legutolsó feladat a dombfutás volt, amikor is körülbelül 150 méteres nagyon meredek emelkedőt kellett teljesíteni. Ezt 12 kilométer után, sprintelve, felfelé megfutni nem egyszerű feladat! Ennek ellenére a csapat tagjai a tavalyi önmagukhoz képest szinte minden feladatnál tudtak javítani. A dombfutás bajnoka Trenčík Nikolas lett, 29 másodperces eredményével.

Eredmények

  • Markovics Áron (Keszegfalva) Serdülő fiúk. - 1.hely
  • Kiss Ádám (Keszegfalva) Serdülő fiúk. - 3.hely 

Akik most lemaradtak a dobogóról:

  • Cserepes Zoltán (Nemesócsa) - Felnőtt ff 4.hely + abszolút kategória 4.hely (37 indulóból)
  • Trenčík Nikolas  (Keszegfalva) - Felnőtt ff 7.hely  +Nikolas a domb futás bajnoka is lett 29 másodperces eredményével.
  • Rakus Ján (Keszegfalva) 4.hely – Gyerek 2 - fiú
  • Sárai Csongor (Keszegfalva) 5.hely – Gyerek 2 - fiú 
  • Molnár Dominik (Keszegfalva) 6.hely – Gyerek 2 - fiú
  • Bognár Krisztián (Keszegfalva) 8.hely – Gyerek 2 - fiú 
  • Bíró Bendegúz (Dunaszerdahely) 9.hely – Gyerek 2 - fiú+
  • Pulay Attila (Keszegfalva) 7.hely – Junior - fiú

Még egyszer mindenkinek gratulálunk a kiváló eredményekhez, és hogy végig bírta ezt a kőkemény, embert próbáló erőpróbát.

A Várpalotai klubnak pedig köszöni a Seishin Karate Klub a meghívást, és a versenyszervezést.

Hasonló verseny lesz Keszegfalván augusztus 29.-én amire mindenkit szeretettel vár a karate klub.

Seishin Karate Klub, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies